Pokvarene dondole i truli zakoni

Istra
09.02.2009 00:00
D. Požarić
1
1
Autor: E. Strenja
PULA - Informacija o rezultatima monitoring programa za četvrto tromjesečje, odnosno razdoblje od listopada do prosinca prošle godine, na protekloj sjednici Gradskog poglavarstva jednoglasno je prihvaćena, no izazvala je i najviše polemika. Naime, monitoringom koji u suradnji s Gradom provodi županijski Zavod za javno zdravstvo ispitano je ukupno šest uzoraka posuđa i pribora za jelo u maloprodaji i svi su bili negativni, kao i isti broj ispitanih uzoraka bijele ribe i glavonožaca u ribarnici. No, mikrobiološko ispitivanje živih školjkaša, odnosno lepezica, Jakovljevih kapica i dondola pokazalo je da je od šest uzoraka pet negativnih, a pozitivan nalaz imale su dondole. Uzorci sladoleda ispitivani su mikrobiološkom i analizom bojila tijekom prvih devet mjeseci u ugostiteljskim objektima te je od ukupnog broja od 150 ispitanih uzoraka 31 bio pozitivan.
- Ako je potrebno, Upravni odjel prema zakonu obavještava Sanitarnu inspekciju. Tako je bilo i u ovom slučaju kad je upozorena inspekcija zbog jednog neispravnog uzorka školjkaša, rekla je pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Silvija Hrelja dodajući da je svrha monitoringa senzibilizacija javnosti i izbjegavanje suvišnih zaraza. Dogradonačelnica Vesna Petrović komentirala je da nije dobro što je toliki broj nalaza pozitivan, osobito kod analize sladoleda.
- Mi uputimo saznanja Sanitarnoj inspekciji, no te sladolede je netko kupovao dok inspekcija nije reagirala. Pokušala sam dogovoriti s njima da se informacije dnevno upute građanima, ali nije uspjelo. I jedan neispravan uzorak je puno pa je potrebna bolja suradnja sa Sanitarnom inspekcijom jer sad to možemo samo konstatirati. Stanje se može podvesti pod nazivnik zadovoljavajuće. No, cilj je da u trenutku pronalaska pozitivnog uzorak obavijestimo građane, rekla je Petrović.
No, Hrelja je navela da je cijela procedura propisana zakonskom regulativom pa Odjel u okvirima svoje ingerencije čini sve što može i redovito kontaktira sa Sanitarnom inspekcijom.
- Svrha ovakvih izvješća je da se ukazuje na nepravilnosti, a senzibilizacija ne ide preko noći. Ne prozivamo proizvođače, nego senzibiliziramo one koji prodaju sladoled, istaknula je pročelnica Odjela.
Članica Poglavarstva Jasna Jaklin Majetić navela je da se gledano iz pozicije slastičara, uz sigurnost i zdravlje radi i o imidžu jer na tržištu ima i ispravnih sladoleda.
- S Udruženjem obrtnika i Upravnim odjelom za financije razgovarali smo da se slastičarima da poticaj za uvođenje dodatnih mjera kontrole kvalitete. Ipak, većina njih udovoljava zahtjevima, a nije u pitanju sankcioniranje nego potreba da imaju sve uvjete da se ne dogodi pozitivan uzorak, rekla je Jaklin Majetić.
No, Petrović opet nije bila zadovoljna nemogućnošću pravodobnog obavještavanja građana.
- Svaka čast tajnosti, ali ako građani ovog grada izdvajaju sredstva za kontrole morali bi znati ime i prezime, a ovako kao građani ne znamo ništa, navela je Petrović na što je Hrelja odgovorila da potpisnici dokumenata na kojima se navode rezultati monitoringa odgovaraju pred zakonom pa se izlažu mogućim tužbama navedu li ime distributera.
- Sanitarna inspekcija i Upravni odjel imaju ograničenja jer postoje pravila ponašanja, a oni koji potpisuju dokumente odgovaraju za izrečeno i potpisano, zaključila je Hrelja. Monitoring je obuhvatio i program ispitivanja pitke vode na deset lokacija u razdoblju od listopada do prosinca. Tada je analizirano 30 uzoraka vode i svi su ispunjavali zahtjeve Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.
P. LUKEŽ
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti