Plomin C nije dobio prolaz u Bruxellesu

31.10.2015 15:18
D. Požarić
Ugovor za novu termoelektranu odgođen, možda i - zauvijek (S. DRECHSLER/NL)
Ugovor za novu termoelektranu odgođen, možda i - zauvijek (S. DRECHSLER/NL)
Europska komisija je HEP-u, kako neslužbeno doznajemo, dostavila svoje mišljenje o ugovoru s japanskim Marubenijem, konzorcijem s kojim bi HEP trebao graditi i zajedno upravljati budućim Plominom C. Komisija, može se čuti, ne odobrava uvjete tog ugovora, što znači da on do daljnjega, dok se uvjeti ne usklade s onim što Komisija traži, ne može biti potpisan. HEP je s Marubenijem ugovor o Plominu C trebao potpisati već odavno, početkom ove godine, dok po svemu sudeći on neće biti potpisan ni do kraja 2015. godine, a upitno je hoće li i kasnije. Prema nacrtu tog ugovora, naime, HEP bi od Marubenija, koji će pokriti veći dio investicije u Plomin C, vrijedne milijardu eura, morao otkupljivati polovinu električne energije proizvedene u Plominu C, što je u suprotnosti s Trećim energetskim paketom EU-a, odnosno pravilima koja kažu da svim kupcima električne energije na tržištu treba biti omogućen slobodan izbor opskrbljivača.

HEP šuti

HEP bi, međutim, imao monopol tog otkupa, što narušava tržišna pravila i s tim se Europska komisija očito ne slaže. Ugovor HEP-a kao državne kompanije s Marubenijem kao strateškim partnerom smatra se državnom pomoći privatnoj tvrtki, što je praksa zabranjena u EU-u.
Na pitanje jesu li zaprimili mišljenje Komisije, i što u njemu stoji, iz HEP-a nam je odgovoreno da komunikacija s Komisijom podrazumijeva stalnu razmjenu komentara, odgovora, primjedbi i pojašnjenja. "Zadovoljni smo suradnjom koja je ostvarena s Općom upravom za tržišnu utakmicu", zaključuju u HEP-u i napominju da u ovoj fazi, međutim, o detaljima postupka nisu u mogućnosti javno govoriti, što je također iskazano stajalište Europske komisije.
- Uvažavajući zanimanje javnosti za ovaj projekt, čim okolnosti dopuste izvijestit ćemo o statusu postupka, kaže HEP u svom odgovoru. Proces notifikacije projekta TE Plomin C u Komisiji je započeo prije nešto manje od godine dana.

Crveno svjetlo

Na pitanje je li upoznat s pristiglim mišljenjem Komisije, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak odgovara da na njegov stol one nisu još stigle, no riječ je o, slaže se s HEP-om, uobičajenoj proceduri razmjene mišljenja. HEP će, kaže, na primjedbe odgovoriti i nema govora o tome da Plomin C neće u izgradnju, zaključuje Vrdoljak.
- Ništa nije gotova stvar, i Komisija, na kraju krajeva, ne može Hrvatskoj zabraniti gradnju termoelektrane, ističe.
Bez obzira na trenutačnu, "tehničku" Vladu, ugovor s Marubenijem bi i prije izbora mogao biti potpisan da mu je Komisija dala zeleno svjetlo, jer ga ne potpisuje Vlada, već HEP. Kako zelenog svjetla još nema, i pitanje je kad će ga uopće biti, i ovo se potpisivanje, baš kao i projekt eksploatacije ugljikovodika na Jadranu, odgađa do daljnjeg.
Projekt Plomin C obuhvaća izgradnju zamjenskog bloka za prvi blok TE Plomin, a predviđena snaga novog bloka je 500 MW. U HEP-u su početak radova na izgradnji predviđali za ovu godinu, a puštanje u pogon 2019. godine, što je itekako teško ostvarivo.

Sporni PPA

Za gradnju Plomina C, bude li je skoro uopće, ne predviđaju se državna jamstva, proračunska sredstva, niti će biti opterećena bilanca HEP-a, već će biti osnovano partnersko projektno društvo u koje će HEP ući s vlasničkim kapitalom od 50 posto, dok će novac za investiciju osigurati partner, Marubeni. Elektranu bi bio obavezan izgraditi u roku od četiri i pol godine, a nakon što ona krene s radom, HEP bi kroz tzv. PPA ugovor (power purchase agreement) od Marubenija dugoročno kupovao polovicu proizvedene električne energije, ostatak će pak zajednička tvrtka prodavati na tržištu, na kojem ga kupovati može i HEP. Upravo je PPA sporan za Komisiju. (B. MRVOŠ PAVIĆ)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti