Peticijom "Vratite nam dječji park" prikupljeno 960 potpisa

Lokalno
23.11.2004 00:00
Izvor: dp
D. Požarić
1
1
Nakon višemjesečnih polemika i prikupljanja potpisa, peticija je poslata na relevantne adrese a organizatori potpisivanja od Grada i nadležnih osoba očekuju promptno očitovanje i, što je još važnije, djelovanje na rješavanju problema koje smatraju velikima.

Osim potpisa na peticiji, poslali su i primjedbe na nefunkcionalnost dječjeg igrališta u Parku Olge Ban, Opis stanja dječjih igrališta u Poreču i okolici, te sugestije za funkcionalnije uređenje Parka Olge Ban.

Prenosimo integralni tekst priloga peticiji te neke fotografije koje oslikavaju aktualno stanje igrališta i na kraju fotografiju igrališta kakvo građani žele.

Primjedbe na nefunkcionalnost dječjeg igrališta u Parku Olge Ban

Park Olge Ban bio je najfrekventnije dječje igralište našeg grada. Koristila su ga djeca s roditeljima i nonićima, djeca porečkih vrtića i osnovnih škola i mnogi turisti u ljetnom mjesecima. Na zelenoj površini od 4000m2 bilo je čak 11 igračaka raznih namjena na kojima se moglo igrati istovremeno više djece, dok su drugi mogli slobodno trčati po travi, igrati se loptama itd.

Uvidjela se potreba, na žalost moramo reći, za zamjenom dotrajalih igračaka te uređenjem parka, pa su korisnici ukazali članovima Mjesnog Odbora Joakim Rakovac potrebu za pokretanjem inicijative preuređenja kojim se tražilo postavljanje novih igračaka, povezivanjem istih stazicama kako bi se park mogao koristiti tokom cijele godine, zasipavanjem i poravnanjem terena, te potrebom postavljanja zaštitne ograde oko cijelog parka zbog sigurnosti djece .

Novim uređenjem parka dobili smo slijedeće :

Površina za dječju igru smanjena je sa 4000 m2 na 200m2! Nove igračke se sastoje od jedne klackalice koja kada se s jedne strane spusti na zemlju, druga je strana toliko visoka da npr. dijete od 6 godina se ne može na nju uspeti. Osim toga, guma koja amortizira udarce klackalice o zemlju tako je jako odbija da djeca često padaju ili bradom udaraju o rukohvat pa je bilo i šivanja brade! Postavljen je jedan vrlo opasan vrtuljak sa kojeg se jako lako pada, pa je i dijete od 10 godina slomilo ruku! Nove igračke se sastoje još od samo dvije ljuljačke i tri nekorisna metalna stupa, od kojih se jedan vrti a uslijed vrtnje jednostavno se odvije sa baze.

Skupi «inox» od kojeg su igračke izrađene na suncu se zagrijava, tako da je u kolovozu izmjerena temperatura od 39C , a već sada posvuda pokazuje znakove hrđe. Cijela površina dječjeg igrališta pokrivena je neadekvatnim «šljunkom», po kojem se jedva može gurati dječja kolica, a što ako neki roditelj mora pratiti jedno dijete i drugo u invalidskim kolicima?! Na dijelovima igrališta sloj šljunka doslovno je odnesen, pa je ispod njega izvirilo oštro kamenje kojim bi se djeca mogla ozlijediti.

U parku sada se može igrati istovremeno samo desetak djece, a ostali čekaju red uplakani jer nema drugog mjesta gdje bi se zabavljali !

Nemamo primjedbe na novi estetski izgled parka i veseli nas da građani koji traže odmor mogu to učiniti na novim klupama, iako su nam neki rekli da već u deset sati u ljetnim mjesecima mnogo ih je na suncu. .

Pitamo Vas je li moguće napraviti ovakve propuste kada se utroši skoro dva milijuna kuna?! Troškovi koji će se uvećavati za održavanje cvjetnih gredica, navodnjavanje, košnju trave.

Smatramo da je propustima gradskih čelnika dozvoljeno pojedincima da oduzmu djeci, Porečanima i svim korisnicima starog parka Olge Ban njihovo omiljeno igralište i skupljalište .


Sugestije za funkcionalno uređenje dječjeg igrališta u Parku Olge Ban

Kao roditelji malodobne djece te korisnici dječjih igrališta, poznavajući potrebe djece i opasnosti koje postoje na dječjim igralištima dozvoljavamo si predložiti slijedeće :
 • zbog prije navedenih razloga, predlažemo da se uklone igračke od «INOXA» i postave ekološke igračke prilagođene raznim uzrastima djece koji odgovaraju europskim standardima.
 • Uz postojeću površinu predlažemo da se osposobi još jedna između dviju popločenih staza nasuprot ulici Parka Olge Ban.
  Tu treba postaviti dječje igračke za djecu do 5 godina, npr. ljuljačke sa zaštitnom košaricom, niski tobogan s rukohvatom, drvenu kućicu, njihalice sa raznim figurama, drveni vlakić ili drugo gdje se djeca mogu igrati sa roditeljima (vidi slike).
 • Na cijeloj površini ispod igračaka treba postaviti zaštitne gume, a ostalu zelenu površinu ostaviti slobodnu za trčanje djece.
 • S postojećeg igrališta treba ukloniti kamenčiće. Na toj površini treba postaviti konfiguraciju igračaka gdje se mogu igrati veća djeca. Ona treba sadržati više kućica povezanih mostićima i tunelima, tobogane, ljuljačke, penjalice itd. Cijelu površinu predviđenu za igru treba pokriti zaštitnim gumama (vidi slike).
 • Predlažemo da prilikom osmišljavanja dječjih igrališta i izbiranjem igračaka, stručnjaci gradske uprave temeljitije razmisle o materijalima od čega su igračke izrađene, o opasnosti od nekih, o njihovoj funkcionalnosti. Predlažemo da se npr. savjetuju sa odgajateljicama dječjeg vrtića kako bi se izbjeglo postavljanje nekorisnih, opasnih igračaka kao u ovom slučaju.
 • Svotom novca koja je utrošena na uređenje Parka Olge Ban Grad je mogao urediti takvo dječje igralište po kojem je Poreč mogao biti prepoznatljiv u Hrvatskoj i šire.
 • Prilažemo Vam nekoliko slika sa izgledom dječjih igrališta u turističkim zonama Brulo i Bellevue, novog dječjeg igrališta u Rovinju za koje je utrošeno sto osamdeset tisuća kuna, igrališta u mjestu Jastrzebie u Poljskoj, te slike kojima prikazujemo gore navedene prijedloge.

 • [slika1]
  [slika2]
  [slika3]
  [slika4]

  Fotogalerija

  © 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
  Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti