Ovog tjedna u Pučkom otvorenom učilištu Poreč

Lokalno
11.09.2018 09:59
D. Požarić
Pučko otvoreno učilište Poreč
Pučko otvoreno učilište Poreč

Kino

srijeda, 12. rujna u 19.00 - kinoprojekcija dokumentarnog filma Kamen redateljice Florence Lazar
Intrigantan film o suvremenom urbicidu, nepoželjan na filmskim festivalima na prostoru bivše Jugoslavije, još se jednom prikazuje nakon hrvatske premijere u Poreču u sklopu 58. Annala.
Ulaz na projekciju je besplatan.
četvrtak, 13. 9., petak, 14. 9. i subota, 15. 9. u 18.00 - Tajni život mačaka – sinkronizirano
izvorno ime: Cats
redatelj: Gary Wang
žanr: animirani, avantura
trajanje filma: 105 minuta
sadržaj filma: Blanket je debeo i lijen mačak koji često sjedi zamišljen na prozoru. Živi sa sinom Capeom u svom gradskom stanu gdje je rođen i u čijoj udobnosti uživa. Zbog trauma iz prošlosti boji se vanjskog svijeta i ne želi izlaziti iz stana, dok aktivnog i bistrog sina Capea vanjski svijet neodoljivo privlači. Jednog dana otac i sin ipak moraju napustiti stan i tada kreće sjajna avantura i potraga za legendarnom Breskvotopijom.
četvrtak, 13. 9., petak, 14. 9. i subota, 15. 9. u 20.00 - Predator: Evolucija – kategorija 15
izvorno ime: The Predator
redatelj: Shane Black
žanr: akcija, avantura, komedija
uloge: Yvonne Strahovski, Olivia Munn, Sterling K. Brown
sadržaj filma: Dječak Jacob dovodi izvanzemaljska stvorenja na Zemlju kada nađe daljinski upravljač svemirskog broda za koji misli da je igračka. Ubrzo nakon toga se pojavljuju najsmrtonosniji lovci u svemiru, predatori – sada još snažniji, inteligentniji i smrtonosniji nego ikada prije, genetski unaprijeđeni DNK-om drugih vrsta. Predatori ponovno predstavljaju prijetnju čovječanstvu i samo će tim bivših vojnika i jedan kemičar moći zaustaviti brisanje ljudske vrste.

Likovna djelatnost

U galeriji Zuccato otvorena je izložba Photo Graz selection II. - trajanje izložbe: do 30. 9. 2018. - radno vrijeme galerije: svakim danom 10.00 – 12.00 i 18.00 – 21.00 osim nedjeljom i praznikom
Photo Graz selection II predstavlja izbor 22 fotografa s posljednjeg izdanja fotografskog bijenala u Grazu. Fotografije prikazuju krajobraze, prirodu i ljude, kao i tragove koje oni ostavljaju svojim prisustvom. Svjedoče istinite priče i fiktivne vizualne svjetove te dokumentiraju društva i društvene promjene u svijetlu aktualnih događaja. Istražuju koncepte transznanosti, otkrivaju kontradikcije te se usredotočuju na percepciju i interpretaciju prostora i vremena. Uključujući fotografske eksperimente, fotomontažu, polaroid-fotografiju te trenutno rijetko korištenu tehniku kolodijskog procesa, ovaj izbor radova naglašava široku paletu tehničkih postupaka.
Izložba je organizirana u suradnji s ustanovom Kulturvermittlung Steiermark – Kunstpädagogisches Institut Graz te Austrijskim kulturnim forumom iz Zagreba.
izlažu: Jörg Auzinger, Peter Dittrich, Beba Fink, Nicole Greiner, Martin Hanus, Leon Höllhumer, Nina John, Heidrun Kocher-Kocher, Kevin Kolland, Moritz Lechner, Branko Lenart, Alois Loidl, Erika Petrić, Klaus Pichler, Robert Pichler, Franz Sattler, Maria Schnabl, Clara Stadler-Wolffersgrün, Ingrid Vien, Larissa Zauser, Klaus Dieter Zimmer, Zweintopf
kustosi: Max Aufischer, Gerhard Gross

U Istarskoj sabornici i Maloj galeriji otvoren je 58. Annale: Priroda, društvo i druge priče.

trajanje izložbe: do 15. 9. - radno vrijeme Istarske sabornice: 10.00 – 12.00 i 17.00 – 20.00, osim nedjeljom i praznikom - radno vrijeme Male galerije: 10.00 – 12.00 i 17.00 – 20.00, osim nedjeljom i praznikom

petak, 14. 9. u 20.00 - predavanje Nataše Ivančević: Od usamljenog lutalice do bioznanstvenika - Istarska sabornica
Izbornica ovogodišnjeg Annala Nataša Ivančević održat će predavanje naziva Od usamljenog lutalice do bioznanstvenika. Prilika je to da se izbornici postave pitanja povezana s ovogodišnjim Annalom i šire.
Nataša Ivančević muzejska je savjetnica i pomoćnica ravnatelja Muzeja suvremene umjetnosti iz Zagreba. Radi preko 20 godina u muzejskoj struci te je autorski osmislila i realizirala oko 60 izložbi suvremenih umjetnika. Za retrospektivu Vojina Bakića Hrvatsko muzejsko društvo joj je dodijelilo nagradu za najbolju realiziranu izložbu u 2013. godini.
Ulaz je slobodan.
U tijeku je 28. Montraker , međunarodna studentska kiparska škola. - trajanje škole: do 15. 9.
Montraker, međunarodna studentska kiparska škola u Vrsaru, ove je godine započela s radom 3. rujna i traje do 15. rujna 2018. Studenti s akademija iz Zagreba, Rijeke, Splita, Ljubljane i Venecije u petnaest će dana izraditi nove skulpture, napravljene na zadanu temu, koje će se postaviti u javni prostor.
Kiparsku su školu 1991. osmislili Drago Orlić, tada direktor Narodnog sveučilišta Poreč, i Josip Dimnić, akademski slikar s iskustvom vođenja međunarodnog kiparskog simpozija u Dubrovi kraj Labina. Zahvaljujući tomu su studenti dobili mjesto gdje su se mogli okušati u obradi velikih komada kamena. Kroz vrijeme je i nekoliko profesora ostavilo Vrsaru svoje radove, poput Mire Vuce, Josipa Dimnića, Nikole Džaje, Želimira Hladnika, Ratka Petrića, Bedija Ibrahima, Dušana Tršara, Jozefa Jankovića, Massima Arzillija i Metoda Frlica. Od 2013. organizira se i fotonatječaj s temom skulptura nastalih u Montrakeru. Tri se najbolje fotografije nagrađuju, a uz otvorenje kiparske škole upriliči se i izložba fotografija pristiglih na natječaj.
Suorganizatori Montrakera su Pučko otvoreno učilište Poreč, Općina Vrsar i Turistička zajednica Općine Vrsar, Akademija primijenjenih umjetnosti Rijeka, Akademija likovnih umjetnosti Zagreb i Umjetnička akademija Split. U organizaciji pomaže lokalna tvrtka Maistra, koja se brine za smještaj i prehranu sudionika, tvrtka Kamen Pazin donira blokove kamena, dok postavljanje izrađenih skulptura pomaže komunalno poduzeće Montraker iz Vrsara. Međunarodna studentska kiparska škola potpomognuta je i sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske te svi suorganizatori i pokrovitelji programa omogućavaju mladim umjetnicima međunarodne radionice ovog karaktera koje, osobito danas, uvelike nedostaju u ovoj regiji i ujedno daju studentima prostor i materijal za ostvarenje svojih djela.

Obrazovna djelatnost

Tečajevi, programi i radionice
Započinju upisi na verificirane tečajeve stranih jezika, programe osposobljavanja i kreativne radionice. Obrazovni programi koji se mogu pohađati u Pučkom otvorenom učilištu Poreč uključuju tečajeve stranih jezika te tečajeve za računovostveno-knjigovodstvenog referenta, dadilju, njegovatelja i maslinara.
Za prijave je potrebno javiti se na broj telefona (052) 887–216, a dodatne informacije mogu se dobiti i na internetskoj stranici www.poup.hr .
Glazbena škola
Započinju upisi u pripremni tečaj učenika prvih i drugih razreda osnovne škole za upise u glazbenu školu, u koji se mogu upisati djeca od 7 do 9 godina.
Samostalno otkrivanje svijeta glazbe i zbližavanje s glazbenom umjetnošću različitim aktivnostima od izrazite je važnosti u početnom učenju i poučavanju glazbe. Utjecaj glazbe na razvoj djeteta od velike je važnosti, naročito kod tjelesnih i intelektualnih sposobnosti, što olakšava i pomaže pri učenju i pisanju.
Cilj tečaja je pobuditi djetetov interes za glazbu, razvijati želju za uključivanjem u glazbene aktivnosti – pjevanje, sviranje i slušanje glazbe, obogatiti emocionalni doživljaj glazbe, razvijati glazbeni sluh i pamćenje te njegovati i kultivirati glasovne mogućnosti s težnjom za intonativno čistim pjevanjem uz pravilno disanje i jasno izgovaranje teksta. Polaznicima će biti omogućeno upoznavanje sa svim instrumentima uz organiziran posjet koncertima u Umjetničkoj školi Poreč.
Upisi traju do 14. rujna, nastava započinje u listopadu i održava se dvaput tjedno po 45 minuta u popodnevnim terminima nakon škole.
Informacije možete dobiti putem e-pošte obrazovanje@poup.hr ili na broju telefona (052) 887–216.
Glazbeni vrtić
Predškolarci od 6 godina starosti koji žele pjevati, svirati, plesati, crtati i rasti uz glazbu mogu se upisati u glazbeni vrtić. Glazbeni vrtić traje jednu školsku godinu i nastava se održava dva puta tjedno po 45 minuta. Djeca uče pjesmice, koriste ritmičke instrumente i melodijske udaraljke koje obogaćuju glazbeno iskustvo i djeluju na razvoj fine motorike, glazbene memorije, sluha i ritma, uz igru i priču kao osnovna motivacijska sredstva. Nastava počinje u popodnevnim terminima u listopadu.
Više informacija može se dobiti na broju telefona (052) 887–216 ili putem e-pošte obrazovanje@poup.hr .
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti