OMV gorivo četiri puta lošije nego prije četiri godine, INA se popravlja

Gospodarstvo
21.05.2004 00:00
D. Požarić
Prenosimo članak sa Vidi Auto Weba a original možete pročitati u "Auto klubu" koji je na kioscima.

Gotovo tri tisuće kilometara napravili su Autoklubovi reporteri ne bi li se uvjerili kakvo nam gorivo prodaju na benzinskim crpkama od Zagreba, preko Varaždina, Osijeka, Vukovara, Slavonskog Broda, Siska, Rijeke, Pule, Zadra, Splita, a uzeti su uzorci i sa slovenskih benzinskih crpki...

Biodizel umjesto dizela

Novinari najnakladnijeg hrvatskog specijaliziranog magazina prikupili su uzorke s čak 39 crpki. Oni su potom analizirani u labaratoriju Državnog inspektorata Republike Hrvatske. Analiza je pokazala zastrašujuće rezultate.

Čak 50.000 novih auta osuđeno je na smrt samo zato što se na domaćim benzinskim crpkama ne može kupiti adekvatno gorivo. Gorivo koje se prodaje daleko je od normi koje propisuju proizvođači auta, a najugroženija su vozila koja koriste najsuvremenije dizelske, ali i benzinske agregate. No nisu ugroženi samo auti koji koriste benzinsko i dizelsko ubrizgavanje, a proizvedeni su u posljednje dvije godine. Laboratorijska je analiza otkrila niz nepodopština s kojima nas svakodnevno časte na benzinskim crpkama. Tijekom istraživanja naletjeli smo i na brojne podvale. Na OMV-ovoj crpki u Zagrebu podvaljen je metil-ester ( Biodizel) umjesto Eurodizela, a na tri benzinske postaje utočili smo i platili za Eurosuper95, a dobili stari i nekvalitetni Super95...


OMV četiri puta lošiji nego prije četiri godine

U intervjuima s odgovornima u Ini i OMV-u reporteri Auto kluba su doznali od Vladimira Kuzmića, rukovoditelja nabave goriva i logistike u OMV-u kako ova kompanija prodaje lošije gorive nego prije četiri godine. Tek podsjetnika radi, tada je kulminirala afera s prljavom hrvatskom naftom. Mnogi su turbodizelski agregati morali na generalku, na otčađivanje, a austrijski i njemački auto klubovi preporučivali su svojim vozačima da ne toče gorivo u Hrvatskoj. Tada je jedino OMV prodavao relativno prihvatljiv Eurodizel. Ovo je spoznaja naprosto frapantna, a Vladimr Kuzmić u intervjuu Auto klubu tvrdi kako OMV prodaje gorivo po normama koje je propisala hrvatska država. To je točno, ali je isto tako točno da moderni agregati takva goriva ne mogu probaviti, baš kao što je točno da je udio sumpora u OMV-ovoj nafti prije četiri godine bio čak četiri puta niži! Nešto je bolja kvaliteta Eurodizela na Ininim crpkama, no ni ono ne odgovara strogim uputama proizvođača modernih agregata. Sve je naoko u redu i po zakonu, no još više od proizvođača goriva čudi ponašanje prodavatelja modernih auta koji ni jednom jedinom riječi ne upozoravaju kupce novih auta s direktnim ubrizgavanjem da u svoje aute ne mogu utočiti adekvatno gorivo nigdje u Hrvatskoj, a Autoklubovo je istraživanje pokazalo da to nije moguće ni na slovenskim benzinskim crpkama.

OMV-u se ne isplati proizvoditi kvalitetnije gorivo

Ina je u posljednjih četiri godine bitno poboljšala kvalitetu goriva i udio sumpora je prepolovila, no još uvijek nedovoljno za sofisticirane agregate. Ina teško prati tehnološki razvoj, no ipak je za pohvaliti da su se njene rafinerije u posljednjih četiri godine upristojile. Izvršeno je i obećanje dr. Tomislava Dragičevića, predsjednika uprave Ine, koji je u intervjuu Auto klubu prije četiri godine kazao da će iz godinu u godinu poboljšavati kvalitetu goriva. Kako je onda moguće da je OMV, od kompanije koja je prije četiri godine na svojim crpkama prodavala nešto kvalitetnije gorivo, došao na niže grane od Ine. Vjerovali ili ne, Autoklubovi su reporteri saznali da su se u ovoj kompaniji odlučili poštivati hrvatske norme koje im dozvoljavaju proizvodnju nešto lošijeg goriva. No hrvatske su norme daleko lošije od europskih. Dakako, razlozi za to su ekonomske naravi. Proizvodnja takvog goriva je puno jeftinija. OMV više ne uvozi najčišću naftu iz Alžira, već to čini iz bugarskih i rumunjskih rafinerija. Ove su dvije zemlje članice CEFTA-e, a s njima Hrvatska nema carina.

Zanimljivo je zapravo ponašanje OMV-a koji se vrlo brzo adaptirao hrvatskim prilikama. Umjesto da je zapad došao k nama oni su vrlo brzo poprimili sve naše negativističke atribute. Sablažnjuje izjava u kojoj se kaže kako OMV ima mogućnosti, ali im se ne isplati proizvoditi kvalitetno gorivo!

Vjerovali ili ne, trgovci autima uopće ne haju što će se kasnije događati s autima koje su prodali naivnim kupcima. Njih nitko ne obavještava da hrvatsko gorivo ne odgovara standardima o kvaliteti nafte i benzina koje traže proizvođači, a izgleda da ih to ni najmanje ne zanima. Trgovci autima, ali i gorivom, koriste zakonsku regulativu koja im tako što omogućava. Nitko zakon ne krši, a posljedice mogu biti nesagledive. Iz kojih razloga do dana današnjeg nitko nije smogao snage da javno kaže kako je hrvatsko gorivo otrovno za turbodizelske i benzinske agregate s direktnim ubrizgavanjem goriva proizvedenih 2003. i 2004. godine nikome normalnom nije jasno.

Krivi država, naftne kompanije i njihovi radnici

Država je kriva jer je usvojila norme o kvaliteti goriva iz 1999. godine, što je jedva dobro za motore starije od dvije godine, a uvoznici auta su krivi jer ne upozoravaju kupce na mogućnost začađenja njihovog motora. Svi sporni agregati proizvedeni 2003. ili kasnije nužno trebaju gorivo koje zadovoljava norme EN590 (norma za Eurodizel) i EN228 (Eurosuper95) iz 2003. No norme koje vrijede u Hrvatskoj dozvoljavaju 350 mg/kg sumpora u Eurodizelu, odnosno 150 mg/kg sumpora u Eurosuperu95.

Detaljnu analizu svakog uzorka možete vidjeti na karti Hrvatske koja je objavljena u Auto klubu, a novinari renomiranog dvotjednika objavili su i crnu listu automobila koji ne bi smjeli koristiti hrvatsko gorivo. Ocijenjena je svaka istražena crpka, te im je pridodan indeks kvalitete. Najgore ocjene su u tom istraživanju dobili benzinske postaje AL-AN iz Koprivnice, Zovko iz Zagreba, Slavonska avenija, a nešto bolje a još uvijek katastrofalno su ocijenjene INA- postaje Motel Plitvice JUG, Zagreb te Virovitica. No, i većina drugih benzinskih postaja prodaje gorivo koje ubija motore vaših automobila.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti