O sljedećim generacijama grafičkih procesora

08.04.2004 00:00
D. Požarić
Sve smo bliže i bliže pojavi nove generacije grafičkih čipova, no nemamo previše konkretnih, odnosno potvrđenih informacija pa se sve i dalje svodi na glasine.
Prenesimo ukratko o čemu se zadnjih dana govori u hardveraškim krugovima. Kao što već možda znate, ATI priprema čip R420, odnosno R423, dok će nVidia ponuditi grafičku jezgru NV40.
Krenimo s nVidijinim proizvodom s obzirom da će se njegovo službeno predstavljanje odviti već 14. travnja, no rješenja temeljena oko njega neće odmah biti dostupna na tržištu. Tržišna dobavljivost planirana je za 26. travnja, no pretpostavljamo kako datum zapravo nije fiksan te možda dođe do kašnjenja. Prodajno ime najvjerojatnije će biti GeForce 6800.
ATI-ev R420 prodavat će se pak pod imenom RADEON X800 PRO, a ukoliko je vjerovati glasinama, bit će predstavljen 26. travnja, dok će se nešto ubrzana verzija - RADEON X800 XT - pojaviti 31. svibnja.
Preskočimo ovog puta nabrajanje tehnoloških karakteristika s obzirom da nisu previše pouzdane, odnosno kompanije su same namjerno ispustile veći broj lažnih informacija da bi spriječile konkurenciju u otkrivanju bitnih tajni.
Kako su oba datuma relativno blizu, uskoro ćemo saznati znatno više o novim rješenjima i to iz službenih izvora.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti