Njemačka skinula Hrvatsku s liste visokorizičnih zemalja, očekuje se uskoro isti potez Austrije

Hrvatska i svijet
27.05.2021 09:15
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Njemački Institut Robert Koch je maknuo Hrvatsku s liste visokorizičnih zemalja, što znači da za povratak iz Hrvatske u Njemačku od prošle nedjelje više nije potrebna karantena, već samo negativan antigenski ili PCR test. Također, cijepljeni i oni koji su preboljeli Covid-19 već su oslobođeni karantene.
U sljedeća dva tjedna Nijemci tradicionalno putuju na more pa je ova vijest jako važna za hrvatski turizam. Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac ovu vijest ocijenila je optimističnom vijesti uoči početka turističke sezone.
– Važno je da smo prije kraja svibnja stigli u "niže rizičnu" zonu tako da s poboljšanjem epidemiološke situacije dođemo u još bolju poziciju. Odmah nakon najave da nismo više visokorizični, pojačali su se upiti i informacije potencijalnih gostiju, koji sada znaju da ne moraju u karantenu nakon povratka u Njemačku. Većina gostiju računa na dolazak automobilom na Jadran jer se termin početka avioletova stalno pomiče”, izjavio je Romeo Dragicchio, direktor Hrvatske turističke zajednice u Njemačkoj.
S obzirom na kontinuirano poboljšanje epidemiološke situacije u Hrvatskoj, očekuje se da će i Austrija i ostale zemlje u okruženju Hrvatsku maknuti s liste visokorizičnih zemalja.
– Očekujemo već ovog tjedna da će nas i Austrija staviti u zonu koja je za jedan stupanj blaža od sadašnje i tada se nakon povratka neće morati u samoizolaciju ako su putnici cijepljeni ili su preboljeli koronu. Čim se to dogodi, individualni promet automobilima prema Hrvatskoj će krenuti. S avionima će ići teže i sporije, jer oni čekaju tu odluku da bi operativno organizirali letove. Mislim da će ova sezona što se Austrije tiče biti pomaknuta za mjesec dana s lipnja na srpanj, ali će potrajati i mjesec dana duže, do kraja listopada”, izjavio je Branimir Tončinić, direktor Hrvatske turističke zajednice u Beču.
Prošli tjedan u Hrvatskoj je dnevni prosjek gostiju bio 45.000, dok je za vikend taj broj narastao na 84.000, među kojima su najbrojniji bili gosti iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Poljske i Češke koji su većinom odsjeli u kampovima i hotelima.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti