Nezahvalna uloga "pionira" u nas još nepoznate tehnologije

Istra
30.03.2004 00:00
Izvor: Novigradski list
D. Požarić
1
1
Nova proizvodna hala u novigradskoj poslovnoj zoni Vidal, čija će izgradnja započeti s prvim danima travnja, novi je i značajan korak u konstatnom razvoju poslovanja novigradske tvrtke «Solaris» 1
2 Branko Hanžek, direktor «Solarisa».

- Riječ je o proizvodu čija je trajnost procijenjena na trideset godina, a mi kao proizvođači na njega nudimo garanciju od čak 25 godina, veli nam Hanžek.

Razgovor s direktorom i članom uprave «Solarisa» nastavlja se kratkim vraćanjem unazad i podsjećanjem na - usudili bi se reći - vrtoglav uspon poduzeća. «Solaris» je dakle «startao» u svibnju 2000. godine, a period sve do konca godine Hanžek ocjenjuje svojevrsnim probnim razdobljem. Firma je tada započela s četiri – pet zaposlenih, a skromni proizvodni prostor bio je smješten u «staroj trikotaži» u Ulici Murvi. Već kraj 2000-te «Solaris» dočekuje s 12 zaposlenih, a slijedeća poslovna godina zaključena je s 18 uposlenika. Godine 2002. zaposleno je još četvero ljudi, a prošla, 2003. godina okončana je brojkom od 31 zaposlenog. Već sada se razmišlja o nekoliko novih radnih mjesta, potrebe postoje, no ograničeni prostor jednostavno ne dozvoljava nova zapošljavanja. Zato će - kada se djelatnost preseli u novu halu - potrebe za novom radnom snagom iznova porasti.
Zavidan rast broja zaposlenih praćen je i odgovarajućim rastom proizvodnje. Tako je 2001. godine proizvedeno 12 tisuća komada solarnih modula, godinu dana kasnije proizvedeno je dvije tisuće više, da bi prošla, 2003. godina bila zaključena sa 17 tisuća proizvedenih jedinica. Prema Hanžekovim riječima posebno zamjetan rast prodaje i proizvodnje tvrtka bilježi u 2003. godini, a taj bi se trend trebao nastaviti i u ovoj godini, prvenstveno zahvaljujući značajnijem ulaganju u marketing tijekom 2002. godine.

- Sa značajnijim marketinškim nastupom i ulaganjima krenuli smo 2002. godine. Nastupi na sajmovima, oglašavanje i druge marketinške aktivnosti u zemlji počele su davati konkretnije rezultate, pa eto primjećujemo rast prodaje i u Hrvatskoj. No marketinški smo nastupili i na drugim tržištima, primjerice u Sloveniji i Srbiji, pa i tu očekujemo eventualne efekte. U nekakvim dugoročnim poslovnim projekcijama planiramo i proboj na crnogorsko te albansko tržište, najavljuje Hanžek.

Kvalitetne poslovne rezultate «Solarisa» prepoznalo je i ministarstvo malog i srednjeg poduzetništva RH, uručivši prošle godine ovom novigradskom poduzeću drugu nagradu za najuspješnije izvozno orjentiranu tvrtku u rangu malih i srednjih poduzeća. Priznanje koje govori samo za sebe, no za komentar smo upitali i direktora Hanžeka.

- Pa svakako je lijepo za svoj rad i trud dobiti ovako značajno priznanje. Riječ je bila i o stanovitoj novčanoj nagradi, no ona je uistinu nemjerljiva u usporedbi s marketinškim efektom kojeg jedna takva nagrada, i sve što se oko nje dešava, nosi. Obzirom na kratkoću našeg poslovanja i uopće postojanja tvrtke, priznanje je tim značajnije i praktički nam predstavlja indikator da su naša ulaganja u razvoj opravdana i svrsishodna, komentirao je Hanžek.

U okvirima spominjanog marketinškog nastupa «Solaris» je kontaktirao sve relevantne institucije, ustanove, poduzeća isve one koje bi njihova specifična i u Hrvatskoj nepoznata djelatnost mogla zanimati. Obratili su se nadležnim državnim ministarstvima, visokoobrazovnim ustanovama, institutima, pa sve do «malih» obrtnika kojima bi ovakav proizvod mogao biti zanimljiv. Baš su ovi potonji izgleda prepoznali značaj i perspektivu proizvoda, pa «Solaris» zahvaljujući tako ostvarenim kontaktima danas ima lijepu mrežu zastupnika koji prodaju i instaliraju «Solarisovu» tehnologiju. S druge strane instituti i poduzeća poput «Ruđera Boškovića», «Hrvoja Požara» ili «Rade Končara» nisu baš pokazivli interes.

- U tim trenucima smatrali smo da bi bilo više no korisno da o ovoj u nas nedovoljno poznatoj tehnologiji budućnosti, altrnativnom i ekološkom dobivanju energije, javno progovore autoriteti iz struke, znanstvenici s najviših hrvatskih fakulteta i instituta, jer bi takva informacija zvučala daleko neutralnije i objektivnije nego kad stiže od strane nekoga tko je tržišno zainteresiran za njezinu afirmaciju. No, tada nismo, nažalost, naišli na razumijevanje, konstatira Hanžek, dodajući međutim kako se situacija u posljednje vrijeme bitno promijenila.

- «Požarov» institut dobio je od nadležnog državnog ministarstva «u zadatak» koordiniranje razvoja projekta korištenja ekološki prihvatljive solarne energije. Riječ je o inicijativi naše države da se prilagodi svjetskim trendovima razvoja alternativnih i ekološki najprihvatljivijih oblika energije – vjetra, sunca i biomase. U određenom trenutku na Institutu su došli do spoznaje da su znanja o toj vrsti tehnologije u nas takva kakva jesu, a da istovremeno u Hrvatskoj djeluje tvrtka koja se eto time uspješno bavi. Zato su sada oni nas kontaktirali i evo uskoro očekujemo najavljeni posjet predstavnika Instituta u našem poduzeću. Drugi je pak znakovit pokaztelj da se krajem svibnja u Dubrovniku održava trodnevni skup pod nazivom 1. međunarodni forum o obnovljivim izvorima energije, dakle prvi službeni skup u Hrvatskoj na kojem će relevantni faktori raspravljati o ovoj problematici. I mi ćemo se naravno odazvati na poziv kojeg nam je organizator skupa uputio, najavljuje Hanžek. O planovima za budućnost direktor «Solarisa» pak veli:

- Na prvome mjestu trenutno nam je da privedemo kraju izgradnju hale i aktivnosti preselimo u novi prostor, čime ćemo automatski dobiti uvjete za proširenje proizvodnje. Nadalje, treba reći kako se sada osnovne jedinice našeg proizvoda – fotoćelije - proizvode u Italiji, a želja nam je da u novom prostoru uz proširenje i obnavljanje proizvodne tehnologije i tu fazu proizvodnje realiziramo sami. Time bi praktično 90 posto finalnog proizvoda sami stvarali. Isto tako, želimo usporedno sa svojom proizvodnom djelatnošću aktivno sudjelovati i u certifikaciji našeg proizvoda i alternativne tehnologije koje je dio, te biti njihov promotor. U tom smjeru već smo polako i krenuli, pa upravo ostvarujemo kontakte sa svim zainteresiranim školama tehničkih usmjerenja u Hrvatskoj kojima smo spremni pokloniti po jedan osnovni set potreban za proizvodnju električne iz solarne energije. Na taj bi se način mladi tehničari educirali o ovoj vrsti tehnologije i nadamo se pomogli da ona što prije i u nas postane ne alternativni već savim ravnopravni i primijenjeni izvor energije, zaključio je Hanžek.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti