Nemet: Po pitanju ravnomjernog razvoja, Hrvatska ima još puno za učiti od Europe

30.04.2018 08:07
kb
1
1
Potpredsjednica IDS-a Katarina Nemet i član predsjedništva Stjepan Mraković boravili su od 27. do 29. travnja u Sofiji, gdje su na poziv predsjednika ALDE Party Haansa Van Baalena sudjelovali na ovogodišnjoj sjednici Vijeća europske stranke liberala.
Na dvodnevnom Vijeću raspravljalo se o jačanju građanskih i ljudskih prava u Europi te o kohezijskoj politici Europske unije, čiji je glavni cilj smanjiti značajne gospodarske, socijalne i teritorijalne razlike koje postoje između europskih regija.
Potpredsjednica IDS-a Katarina Nemet istaknula je da po pitanju ravnomjernog razvoja Hrvatska ima još puno za učiti od Europe. Naime, Europska unija potiče regionalni razvoj po takozvanom principu "catching up" sukladno kojem stope rasta slabije razvijenih regija trebaju dostići stope rasta natprosječno razvijenih regija, a da se pri tome ne smije ograničavati rast vodećih regija.
- Na žalost, jako dobro znamo da to nije slučaj u Hrvatskoj gdje naša regija sudjeluje u punjenju proračuna u značajnim postocima, a kada se nešto treba vratiti, vraćaju se samo promili, kazala je Nemet dodajući da država treba osigurati model koji će potaknuti, a ne kočiti razvoj najrazvijenijih regija. Delegacija IDS-a iskoristila je posjet Sofiji za bilateralne sastanke s čelnicima europskih liberalnih stranaka, na kojima se razgovaralo o aktualnoj političkoj situaciji u Hrvatskoj i Europi te su podijelili svoja razmišljanja o izazovima pred kojima se trenutno nalazi Europska unija.
Nemet i Mraković ocijenili su izuzetno pozitivnim razgovore s predsjednikom ALDE Stranke Hansom Van Baalenom te s međunarodnim tajnikom nizozemske vladajuće stranke VVD Gijsom Houbenom s kojim su razgovarali o jačanju međustranačke suradnje.
- Drago mi što je rad IDS-a prepoznat u Europi, gdje slovimo za najuspješniju regionalnu stranku na cijelom kontinentu!, kazao je Mraković dodajući da je IDS vrlo aktivna članica ALDE Stranke. Zaključio je da će "IDS svakako nastaviti davati svoj doprinos na međunarodnoj razini, gdje uživamo snažnu podršku ključnih liberalnih aktera u Europi". (kb)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti