Nautički turizam u porečkoj luci sve bliži odličnim rezultatima iz 2019.

Lokalno
08.07.2021 14:01
D. Požarić
Porečka luka
Porečka luka
Porečka luka
Približavanje špice turističke sezone u porečkoj luci znači sve više jahti i jedrilica, a slike s gradske rive sve više podsjećaju na godine prije pandemije, kažu u Lučkoj upravi Poreč.
Od početka godine do kraja lipnja na obali se bilježi porast od 28 posto noćenja nautičara, dok je na sidrištu bilo čak 135 posto više noćenja u odnosu na isti period 2020. godine.
Iako je prošla godina bila vrlo izazovna u odnosu na dobru 2019., već sada su rezultati obećavajući, te se u tekućoj godini bilježi porast noćenja u luci Poreč na tranzitnim vezovima, osobito na sidrištima. Pritom valja istaknuti da se najveći broj noćenja i dolaska plovila realizira tokom srpnja i kolovoza.
2
Tako je u prvih šest mjeseci ove godine ostvareno 65,21 posto noćenja na obali i 50,18 na sidrištu.
Zastave Italije, Njemačke i Austrije tokom posljednje tri godine konstantno su najčešće u porečkoj luci, uz charter plovila pod hrvatskom zastavom. Prosječan broj noćenja, uzimajući u obzir i sidrište i vez, na obali iznosi 1,25. Na sidrištima se u pravilu vezuju jedrilice, u gotovo 90 posto slučajeva, dok je na obali taj odnos tek 10 posto veći u korist motornih plovila.
3
-Obzirom da je epidemija pogodila sve grane turizma, pa tako i nautiku, protekla je godina bila neizvjesna za sve sudionike. Smatramo vrlo važnim naglasiti da se ove godine uspostavila vrlo dobra organizacija institucija u vidu pružanja mogućnosti testiranja posada i gostiju na plovilima. Zbog naravi ovakvog vida turizma, ove godine postoje naznake da bi se broj noćenja, odnosno plovila koja borave na tranzitnim vezovima u luci Poreč mogao gotovo približiti brojkama iz 2019. godine. Informacije koje imamo vrlo su pozitivne, a odnose se na minicruisere i velike jahte koje se očekuju tokom sezone, kaže ravnatelj Lučke uprave Poreč, Branko Curić.
Ove je godine ponovno uspostavljena međunarodna linija Poreč-Venecija. (dp)

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti