Nacionalni stožer: 1135 novooboljelih, nove mjere na granicama

Hrvatska i svijet
13.01.2021 13:10
Pixabay
Pixabay
Nacionalni stožer civilne zaštite na dnevnoj je presici objavio da je u protekla 24 sata zabilježeno 1135 slučajeva novooboljelih od koronavirusa na 7713 testiranih osoba. Broj aktivnih slučajeva u zemlji je 5300, od čega su 1993 pacijenta na bolničkom liječenju, a 193 na respiratoru.
Preminulo je 26 osoba, a oporavilo se njih 712. U samoizolaciji se nalazi 18219 osoba.
Ministar zdravstva Vili Beroš naglasio je kako danas po prvi put nakon 22. studenog imamo manje od 2000 hospitaliziranih, ali je radi daljnje prevencije širenja epidemije potrebno da se građani i dalje drže propisanih mjera.
Cijepljeno preko 34 tisuće osoba
Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je da smo po četrnaestodnevnoj incidenciji na 11. mjestu u EU, a po stopi smrtnosti na milijun stanovnika na 20. mjestu u EU. Do danas su cijepljene 34553 osobe iz zdravstvenog sustava i domova za starije te iz skupina žurnih službi i civila u Sisačko-moslavačkoj županiji. Capak je naglasio da zbog broja cjepiva koji dobivamo zasad nema potrebe za masovnim i mobilnim cijepnim mjestima.
Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić ponovno je pozvala kronične bolesnike da se, u slučaju simptoma koronavirusa što ranije jave liječniku kako bi se moglo pravovremeno reagirati radi lakšeg oporavka.
Nova odluka o prelascima granice
Stožer je donio novu odluku o prelascima državne granice kojom se ograničavaju neobvezni dolasci u Hrvatsku, pogotovo iz država u kojima se širi novi soj koronavirusa, poput Velike Britanije i Južnoafričke Republike.
Prema riječima načelnika Stožera Davora Božinovića , popis svih država donijet će Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a putnici iz tih zemalja pri ulasku u Hrvatsku morat će pokazati negativan PCR test ne stariji od 48 sati uz izolaciju od 14 dana od dolaska, s mogućnošću skraćenja izolacije na uz vlastito financiranje ponovljenog PCR testa protekom roka od 7 dana i negativan rezultat testa.
Osobama iz trećih zemalja koje dolaze zbog neodgodivih osobnih razloga ograničit će se vrijeme boravka u Hrvatskoj na maksimalno 12 sati, a osobe koje dolaze s ciljem dopremanja pomoći potresom pogođenom području moći će ući u Hrvatsku temeljem prethodne suglasnosti stožera, istaknuo je Božinović. (sj)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti