Mora platiti 17.850 kuna jer je uznemirio javnost

Lokalno
17.04.2009 00:00
D. Požarić
Zbog navodnog ekoincidenta u krugu bivše Pazinke intervenirali su i vatrogasci
Zbog navodnog ekoincidenta u krugu bivše Pazinke intervenirali su i vatrogasci
PAZIN - Nepravomoćnom presudom Općinski je sud u Pazinu proglasio krivim Adrijana Ritošu (40) iz Vižinade zbog kaznenog djela širenja lažnih i uznemirujućih glasina novčanom kaznom od 17.850 kuna, odnosno 100 dnevnih prosječnih dohodaka. Sud je naime prihvatio optužni prijedlog pazinskog državnog odvjetništva u kojemu je predložena i kazna Ritoši od stotinu prosječnih dnevnih dohodaka smatrajući da izdavanje kaznenog naloga optravdavaju dokauzi u spisu.
Ritoša je krajem svibnja prošle godine s ciljem da uznemiri javnost i nadležne službe nakon što su dvojica zaposlenika poduzeća Lagro u prostoru bivše tvornice Pazinka, Branko Udovičić i Silvije Matić, zatražili liječničku pomoć lažno izvjestio medije. Naime izvjestio je novinarku Glasa Istre da su da radnici zatrovani otrovnim parama iz poduzeća Ecooperative za što nije imao nikakve službene potvrde, a sve s ciljem da se Ecooperativa iz Matulja iseli iz prostora Pazinke u kojem je smješteno i poduzeće Brati Ritoša u njegovom vlasništvu. Informacija se proširila medijima kao ekoincident premda nije bila istinita jer dvojica radnika nisu otrovana, što su pokazala i vještačenja.
Podsjetimo, 31. svibnja prošle godine oko 10.15 sati dvojica radnika poduzeća Lagro zatražila su liječničku pomoć zbog lakših zdravstvenih smetnji. Liječnici u pulskoj bolnici tada nisu utvrdili uzroke trovanja te su pušteni kućama. I klinička slika i uzorci krvi nisu ukazivali na poremećaje. Adrijano Ritoša je tada izjavio da se u zraku osjećao vonj nitrorazrjeđivača. Policija i vatrogasci su zatvorili tvornički krug zbog očevida, a utvrđeno je da su šestorica radnika tvrtke Ecooperativa pretakali tekući otpad iz cisterne u bačve, a dvojici radnika Lagra pozlilo je u uredima u susjedstvu. No, radnici su, prema tadašnjim izjavama, otpad pretakali bez zaštitne opreme i ništa nisu osjetili. Očevid je obavila i inspekcija za zaštitu okoliša i zaštite na radu te je zaključeno da je sve u skladu s ovlastima i suglasnostima državnih službi.
Emil Gržin, član uprave Ecooperative, tada je izjavio da je sve izrežirano jer nije bilo »teoretske šanse« da je trovanje vezano za posao koji su ti radnici obavljali. Naveo je da je mjesto pretakanja otpadnih boja i lakova te ureda dvojice zatrovanih radnika udaljeno više od stotinu metara, premda su pod istim krovom.
M. SARDELIN
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti