Lud zbunjenog: Oglašavanje cigareta u Hrvatskoj je i obavezno i zabranjeno

Hrvatska i svijet
15.10.2018 09:34
D. Požarić
Čitatelji su nas upozorili na oglašavanje cigareta u porečkoj Pošti. No, u ministarstvu kažu da to nije oglas već zakonska obveza po jednom, a prekršaj po drugom zakonu.
Čitatelji su nas upozorili na oglašavanje cigareta u porečkoj Pošti. No, u ministarstvu kažu da to nije oglas već zakonska obveza po jednom, a prekršaj po drugom zakonu.
Iako Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda sadrži jasno izrečenu zabranu njihove izravne i neizravne promidžbe i oglašavanja na vidljivim pozicijama , realnost je takva da oglase za cigarete u formi cjenika možete pronaći na šalterima Hrvatske pošte, reklamnim ekranima na benzinskim pumpama i u trgovačkim centrima, na kioscima, u kafićima... doslovno svugdje. Točka 4. spomenutog zakona tako izričito zabranjuje svako isticanje naziva i logotipa proizvoda iz stavka 1. ovoga članka kroz svjetleće reklame, plitice, stalke za prodaju, letke, kataloge i ostale promidžbene materijale. Pa ipak, oglasi su tu.

Inspekcije rade svoj posao, ima ih mali milijun, propisi u koliziji

Kad čuje takve stvari, čovjeku prvo napamet padne ideja da je nadzor zakazao, odnosno da inspekcije ne rade svoj posao.
Zbog toga smo za zdravlje priupitali Ministarstvo financija iz kojeg su nam, skraćeno, rekli kako su provjerili navode naših čitatelja kako poslovnica Hrvatske pošte u Poreču nezakonito oglašava cigarete na šalteru (oglas u formi naljepnice sadrži nazive cigareta i njihove cijene). Obavljen je, kažu, nadzor i utvrđeno da nije utvrđena povreda odredbi članka 22. spomenutog Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda.
Oglašavanje cigareta, dakle, nije nezakonito?!
Usput, međutim, u Ministarstvu napominju kako su pojedine odredbe članka 9. istog Zakona u koliziji s odredbama Zakona o trgovini te Zakona o zaštiti potrošača kao i Pravilnikom o načinu isticanja maloprodajne cijene i cijene za jedinicu mjere proizvoda i usluga ("Narodne novine" broj 66/14 ), prema kojem maloprodajna cijena i cijena za jedinicu mjere proizvoda odnosno usluga mora biti za potrošača istaknuta nedvosmisleno, jasno, vidljivo i čitljivo. To znači da postoji (namjerno ostavljena?) rupa u zakonu koju trgovci koriste kako bi oglašavali proizvod čije oglašavanje zakon zabranjuje.

Hrpa nadzora, praktički nula kazni

Od 2016. do 2018. godine inspektori Županijske sanitarne inspekcije proveli su u Istri ukupno 756 inspekcijskih nadzora sa svrhom kontrole promidžbe duhanskih i srodnih proizvoda kao provođenje mjera za smanjenje i ograničavanje uporabe duhanskih i srodnih proizvoda. U 2016. godini obavljena su 223 nadzora, doneseno je jedno rješenje o otklanjanju nedostatka koji je u suprotnosti s odredbama članka 9. stavak 2. Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, naplaćene su dvije novčane kazne i podnesen jedan optužni prijedlog.
2017. godine bilo je 286 nadzora u kojima nije utvrđen ni jedan prekršaj, dok je u prvom polugodištu ove godine obavljeno 247 nadzora, a donesena su dva rješenja o zabrani izlaganja pojedinačnih pakiranja cigareta na vidljivim mjestima te su naplaćene 2 novčane kazne
Za navedeni period postupano je po odredbama članka 9. Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda ("Narodne novine" broj 125/08, 55/09, 119/09 i 94/13-na snazi do 17. svibnja 2017. g.) i članka 22. Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda ("Narodne novine" broj 45/17-na snazi od 17. svibnja 2017. godine), rekli su nam u Ministarstvu financija.
Inače, inspekcijski nadzor nad provedbom ovoga zakona svaki u svom djelokrugu obavljaju sanitarni inspektori, zdravstveni inspektori, prosvjetni inspektori, inspektori rada , tržišni inspektori, inspektori za područje elektroenergetike i toplinarstva , turistički inspektori i ovlašteni carinski službenici. Svi bi oni trebali provoditi sve zakone ove države, ali im to nemogućim čine besmisleni zakoni koji trgovcima dozvoljavaju da oglase nazivaju cjenicima. A državi da one bez "cjenika" kazni po nekom drugom zakonu . (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti