Ljudska i manjinska prava kršila su se i u Istri

Istra
14.12.2008 00:00
D. Požarić
Milan Rašula iz Koordinacije srpske nacionalne manjine grada Pule nedavno se prijavio na jedan gradski natječaj i u svojem se zahtjevu, zadovoljavajući sve tražene kriterije, dodatno pozvao na pravo iz važnog članka 22. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji obvezuju jedinice lokalne samouprave da osiguraju razmjernu zastupljenost predstavnika nacionalne manjine. No, odbijen je, primljena je druga osoba, a u negativnom odgovoru gradske su službe posve prešutjele taj obvezujući članak Ustavnog zakona.
- Ustavni je zakon kvalitetan, ali je problem u njegovoj primjeni, poentirao je Rašula, a to je bila i najčešća primjedba sudionika sinoć održane tribine o provođenju ovog Ustavnog zakona. Bio je to posljednji skup iz cjelotjednog programa koji je u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava i 60. obljetnice donošenja UN-ove Deklaracije o pravima čovjeka organizirala pulska udruga HOMO.
Ukazujući na slabosti u primjeni ovog Ustavnog zakona o pravima manjina, kako je rekao, najvažnijeg zakona poslije Ustava, potpredsjednik Srpskog narodnog vijeća Saša Milošević rekao je da taj zakon sve manjine tretira jednako, i 2.000 Židova i 20.000 Talijana i »Srbe kojih nominalno ima 200.000«. Među svim sucima u Hrvatskoj, dodao je, Srba ima tek dva posto, mada ih je 4,5 posto u ukupnom stanovništvu. U Ličko-senjskoj županiji udjel manjina u stanovništvu iznosi 14 posto, a u policiji ih radi svega 1,4 posto, u Karlovačkoj je situacija slična.
- Ti su razmjeri strašni. Pet do deset puta ih je manje od onog što predviđa ustavni zakon. To nije slučajno, kazao je Milošević, dodavši da od 90 Srba u Donjem Lapcu niti jedan nije zaposlen u policiji.
Na neki mu je način oponirao sveučilišni profesor Vladimir Rozić rekavši da broj, odnosno postotak ne bi trebao biti jedino mjerilo, već je rješenje u međusobnoj komunikaciji i suradnji. S njegovim stavom da u Istri nije bilo diskriminacije na nacionalnoj osnovi nije se složila Mirjana Galo.
- Itekako je bilo kršenja ljudskih i manjinskih prava u Istri i Puli. To znaju manjine, naglasila je ona. Nadajući se da se u Istri neće održati koncert Thompsona, podsjetila je da su na njegovom zagrebačkom koncertu, kojeg je proračunskim sredstvima financirao gradonačelnik Milan Bandić, tisuće klicale »Ubi Srbina«, a da nitko nije sankcioniran, niti je to osudio premijer Sanader. Prema njenom mišljenu, vjeronaukom se provodi prisilno pokrštavanje (kazavši da i sama ima unuku) jer roditelji, u strahu da njihova djeca ne bi imala u školi neugodnosti, upisuju djecu na katolički vjeronauk, pa ga tako pohađaju i pravoslavci i muslimani.
Predstavnik Grada Pule Fabrizio Radin rekao je da se njemu čini da je Pula otvoren grad, nije etnocentričan, a kamoli nacionalistički. U Puli, kazao je, više od 20 posto stanovništva čine razne nacionalne manjine, od kojih talijanska nije najbrojnija. Tamara Brussich, predstavnica Istarske županije rekla je da županijske vlasti njeguju suživot te da podupiru nacionalne manjine i da su im u Županiji, bila posrijedi talijanska, srpska, bošnjačka ili neka druga manjina, vrata uvijek otvorena. Iako najavljeni, na tribini zbog obveza izglasavanja zakona u parlamentu nisu sudjelovali saborski zastupnici talijanske i srpske manjine Furio Radin i Milorad Pupovac.
Z. ANGELESKI
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti