Korado Korlević predložen za počasnog doktora znanosti

26.01.2016 09:06
D. Požarić
1
1
Senat Sveučilišta u Zadru na jučerašnjoj je sjednici pokrenuo proceduru dodjele počasnog doktorata znanosti Koradu Korleviću, ponajprije zbog njegovih istaknutih zasluga na području astronomije te rada s darovitom djecom s ciljem razvijanja kritičkog mišljenja i popularizacije znanosti, doznajemo od prof. dr. sc. Josipa Faričića, prorektora Sveučilišta u Zadru. Imenovano je i  stručno povjerenstvo koje bi trebalo sastaviti izvješće temeljem kojega se očekuje da Senat na idućoj sjednici, koncem veljače, donese odluku o dodjeli počasnog doktorata znanosti. Doktorat bi trebao biti svečano uručen prigodom obilježavanja Dana Sveučilišta u Zadru, kaže dr. Faričić.
Tragač za asteroidima i kometama
Procedura dodjele počasnog doktorata pokrenuta je sukladno Pravilniku o počasnom doktoratu znanosti, po prijedlozima odjelnih stručnih vijeća Odjela za geografiju, kao nositelja, te Pomorskog odjela i Odjela za pedagogiju. U prijedlogu za dodjelu počasnog doktorata navodi se da su Korlevićev osnovni znanstveni interes mala tijela Sunčeva sustava, a osobitu pozornost pridaje edukaciji djece i mladeži. Intenzivno se bavi problematikom motivacije darovite djece. On je jedan od osnivača "Višnjanske škole astronomije", a koncem 1989. godine sudjelovao je u međunarodnom natječaju za projekte "1st International Tunguska Expedition". Nakon toga i na prvoj ekspediciji u Sibir, s koje donosi prve uzorke smole koji su analizirani na Sveučilištu u Bologni, što je rezultiralo s nekoliko članaka i posebnim angažmanom tog sveučilišta i tamošnjeg tima na tom istraživanju u narednim godinama. Potaknut problematikom srazova Zemlje s asteroidima i kometima Korlević je potakao aktivnosti pri Zvjezdarnici Višnjan što je rezultiralo i prvim otkrićima asteroida i kometa s područja Republike Hrvatske. Korlević je jedan od najproduktivnijih tragača za asteroidima, a u razdoblju od 1996. do 2001. otkrio ih je 947. Uz to bio je suotkrivač još 110 asteroida. U njegovu čast Komisija za imenovanje Međunarodne astronomske unije imenovala je asteroid 10201 Korado. Korlević je otkrio i nekoliko kometa, među kojima su neki dobili imena po njemu, a za ta je otkrića više međunarodnih nagrada. Od 2001. Korlević se sustavno bavi popularizacijom astronomije i edukacijom, a u Višnjanu je osnovao Znanstveno-edukacijski centar koji funkcionira kao kampus u kojemu se tijekom cijele godine odvijaju edukacijski programi s nadarenom djecom.
Podstrek za daljnji rad
"Uvijek je lijepo kada netko primijeti da nešto radiš i da cijeni to što radiš", odgovorio je Korlević na pitanje što mu znači ova odluka Sveučilišta u Zadru. Stoga zahvaljuje senatu zadarskog Sveučilišta koji prati i koji je prepoznao njegov rad i doprinos znanstvenoj i obrazovnoj zajednici. "Nažalost, živimo u zemlji u kojoj malo koga zanima to što radimo i onda kada se dogodi da neko prati i cijeni tvoj rad, iznenađenje je tim veće.", kaže Korlević i dodaje da mu je to jedno veliko hvala za sve što je do sada učinio, a sada slijedi nastavak, nova stepenica i novi koraci u daljnjem radu. (Mirjan RIMANIĆ)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti