Koliko činite za sigurnost svog računala?

16.05.2004 00:00
Izvor: dp
D. Požarić
1
1
Računalo vam sporo radi?
Ne možete surfati bez da pred vas stalno iskaču porno web siteovi?
Printeri u vašem uredu nekontrolirano izbacuju papir?
Ne možete se spojiti na irnternet?
Računalo vam se resetira čim se spojite na internet?
Kad se spojite - sve je užasno sporo iako ste potrošili masne novce da si uvedete ADSL?
Rekli su vam "samo ubaci CD i sve će se samo riješiti" a vaše računalo od tada ne daje znakove života?
1

Ne baratamo točnim statističkim podacima, no na osnovu iskustva možemo vam reći da ogromna većina korisnika računala nije svjesna koliko su njihovi vrijedni (ponekad vrlo vrijedni) podaci izloženi ostatku svijeta i napadima malicioznih kompjuteraša čim svoje računalo povežu na bilo koji način: u lokalnu mrežu (LAN) ili u najveću i najmoćniju od svih mreža (Internet).

Svi znamo za viruse i koliko su oni opasni. Vijesti o užasnim materijalnim štetama koje se već godinama pojavljuju u medijima diljem svijeta sve su manje zanimljive osim ako se radi o šteti mjerljivoj milijunima dolara ili eura. Code red, MS Blaster ili najnoviji Sasser samo su neka kodna imena virusa koji su posijali više štete nego suša potamani ljetine u cijelome svijetu.

Pojmovi poput antivirusne zaštite, firewalla itd. prilično su udomaćeni no, koliko zapravo znate o njima? Što je to? Jesu li Windowsi stvarno toliko nesigurni i puni rupa ili glavnina razloga za uništene sate, dane, tjedne, mjesece i godine rada leže u nemaru i neinformiranosti?

Na žalost, ovo posljednje je najtočnije.

Windowsi su samo najrasprostranjeniji od svih operativnih sustava u svijetu i kao takvi zanimljivi su onima koji iz različitih motiva (o kojima ovdje radije ne bih) pišu maliciozni programski kôd koji širi kaos kud god stigne. Veliki broj korisnika znači i veliki broj neosviještenih korisnika koji ne paze što i kako rade pa time automatski postaju žrtve napadača.

Gdje ima problema, odmah se nađu i oni koji ih rješavaju. Nezanemariv je broj i onih koji nude rješenja koja najčešće nemaju previše veze sa stvarnim životom. Jeste li kad čuli tvrdnju kako "moj mali susjed ima samo 14 godina a rastura kompjutere"? I ja sam. No, na terenu sam naletio na posljedice takvog "garažnog" načina bavljenja ozbiljnom djelatnošću.

U svojoj ne baš kratkoj povijesti bavljenja računalima naletio sam na kojekakve ludorije, od računala kojima godinama nije ažuriran operativni sustav (aplicirane "zakrpe" propisane od proizvođala operativnog sustava) pa do računala na kojima postoje dva ili više antivirusa koji se među sobom toliko "kolju" da procesoru baš i ne preostaje puno vremena i snage da se bavi onime što njegov vlasnik od njega traži.

Postoje različite vrste i stupnjevi zaštite. Za velike mreže i "ozbiljne" firme postoje skupi antivirusni alati poput "Sophosa" koji, iako košta relativno puno, ipak vrijedi svakog uloženog novčića a to najbolje znaju oni koji računalo nisu mogli koristiti po nekoliko dana ili su uz to još i pogubili važne podatke. Za kućna računala i male biznise postoji sijaset kvalitetno napisanih antivirusnih paketa (Norton, PCCilin, Avast itd.) koji koštaju malo novaca ali uspješno odrađuju svoj posao. No, samo u slučaju da vas onaj tko vam to proda usput i educira kako to treba koristiti. Jer, antivirusni paket vam već ni u trenutku kupnje CD-a vjerojatno nije dovoljan pošto se od trenutka njegova "prženja" na CD do instalacije na računalo pojavila hrpa novih virusa čije definicije treba skinuti sa interneta. Nitko vam ne može jamčiti apsolutnu sigurnost (onaj tko kaže da može - laže) ali ako se pridržavate nekoliko osnovnih savjeta, na najboljem ste putu da nikad ne otrpite posljedice malicioznih napada "izvana".

Prije svega, morate se zaštititi antivirusnom zaštitom, kako od onoga što dolazi sa interneta tako i od onoga što dobijate na disketama, cd-ovima, dvd-ovima ili putem lokalne mreže. Dalje, morate imati pristojnu i stabilnu vezu na internet kako biste svoj antivirusni program (i ne samo njega) mogli redovno ažurirati. A pristojna, stabilna veza na internet mora biti i sigurna pa će vam svatko tko se iole razumije u računala savjetovati nekakav firewall (hrv: vatrozid) koji se postavlja između vašeg računala i interneta te više ili manje uspješno blokira napade na vaše računalo. Windowsi XP imaju integrirani firewall koji sasvim dobro funkcionira pa je autora ovih redaka od prvog dana do danas uspješno zaštitio od svih napada. No, za to postoji još jedan preduvjet: odmah po njihovom objavljivanju morate sa interneta "skinuti" i aplicirati "zakrpe" (patcheve) koje Microsoft (i drugi proizvođaći operativnih sustava i aplikacija) nude besplatno. Jer, "stručnjaci" često i uglavnom nezasluženo napadaju Microsoft radi "rupa" u sigurnosti iako Microsoft u pravilu objavljuje zakrpe sigurnosnih propusta prije nego se virusi i crvi koji ih koriste stignu upotrijebiti.

I kad ste se zaštitili od svih "vanjskih" neprijatelja, ostaje jedno važno, nezaobilazno pitanje a to je pitanje arhive: koliko često arhivirate podatke sa svojih računala?

O arhiviranju ćemo sljedećom prilikom i na nekom od tečajeva koji će se od ove jeseni (a možda i ranije) održavati u Poreču.
A pošto je ovo sponzorirani članak, objavit ćemo vam i podatke o osobama koje vam navedene (i ne samo navedene) probleme mogu kvalitetno i stručno riješiti:

Internet solution
Poreč
tel. 091 22 444 67, 091 2001 320

e-mail: internet-solution@parentium.com
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti