Kako se jelo za stolom Franje Josipa

Lokalno
25.02.2009 00:00
D. Požarić
Nakon prezentacije publika je imala priliku degustirati specijalitete iz doba Franje Josipa
Nakon prezentacije publika je imala priliku degustirati specijalitete iz doba Franje Josipa
POREČ - »Za stolom Franje Josipa« naziv je međunarodnog projekta u kojem sudjeluje i porečka Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića, a njeni su učenici, predvođeni profesoricom Ljiljanom Badrov Frleta, svoja dostignuća jučer pokazali gostima i kolegama. Porečani su u projekt uključeni kao partneri mađarske škole »Giorgio Perlasca« iz Budimpešte, koja je pobijedila na natječaju koji je lani raspisao ACES (Academy of Central European Schools) za temu »Naučiti kako živjeti zajedno: Međukulturalni dijalog u Europi«.
Projekt se sastoji od nekoliko cjelina u kojima se, primjerice, učenici upoznaju s narodnim nošnjama, posuđem, glazbom, dekoracijama stola, pripremom i serviranjem jela koja su se posluživala na carskom dvoru. Tijekom istraživanja upoznali su se i s velikim utjecajem koji je Habsburška Monarhija imala na srednjoeuropsku gastronomiju te prezentirali podatke i predmete, atmosferu i vrijeme u kojem je živio njen najpoznatiji car Franjo Josip.
- Vrijednost ovog rada je u tome što mijenja odnos prema oblicima učenja i usavršavanja. U ovom projektu nema toga što nije povezano, od učenika, profesora i predmeta do institucija. Nije važna samo faktografija, nego je važno osposobiti učenike za samostalno učenje, rekla je ravnateljica porečke škole Vesna Baranašić.
TUŠ-ovci su bili zaduženi za pripremu hladnog predjela, a kako bi se što bolje upoznali s običajima i načinom života na našem području za vrijeme Monarhije, svoja su istraživanja vršili u pazinskom Državnom arhivu i Etnološkom muzeju Istre, porečkom Zavičajnom muzeju Poreštine i Institutu za poljoprivredu i turizam te rovinjskom Centru za povijesna istraživanja i Etnografskom muzeju, kao i na izložbi »Za cara i domovinu« u Povijesnom muzeju Istre u Puli. Na jučerašnjem predavanju svoja iskustva i saznanja prezentirali su pred okupljenima na engleskom jeziku, a svi prikupljeni materijali bit će objedinjeni u zajedničkoj bazi podataka i dostupni javnosti putem knjige, brošure i CD-a.
Projekt će biti predstavljen krajem ožujka u Budimpešti i tada će se objediniti rezultati istraživanja škola sudionica projekta »Za stolom Franje Josipa«, ali i svih ostalih projekata škola partnera na temu »Naučiti kako živjeti zajedno«. U projektu sudjeluje pet škola članica ACES-a iz Mađarske, Austrije, Vojvodine, Slovačke i Hrvatske, a projekt financira Erste zaklada, ujedno i utemeljitelj akademije, zajedno s Interkulturelles Zentrumom iz Beča.
Gosti i sudionici prezentacije druženje su završili zakuskom s hladnim predjelima s menija Franje Josipa.
V. HABEREITER
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti