Kako se autonomni automobili nose s ljudskom glupošću

18.07.2015 07:37
D. Požarić
1
1
1
Prije dva mjeseca, neki su mediji pokušali diskreditirati Googleovo autonomne automobile, tvrdnjom da su usprkos softveru čiji je prioritet izbjegavanje nesreća, sudjelovali u sudarima, što znači da nisu toliko sposobni i pametni kao što se misli. Dakako, Google je to odmah demantirao izdavši priopćenje u kojem je rekao kako su tijekom 6 godina korištenja njegovi autonomni automobili do sada prešli oko 2,7 milijuna km, te su se našli u 11 prometnih incidenata. No, kao što smo i mi pisali , u svim slučajevima se radilo o sudarima s vrlo malom štetom, a niti jednom krivnja nije pala na "robote", već su svaki puta krivac bili humanoidni sudionici u prometu.
No osim što Google testira svoje automobile, da bi ustanovio kako se ponašaju u prometu, njegovi senzori prikupljaju i podatke o ponašanju ljudskih vozača, koji su krivi za 94 posto svih prometnih nesreća u prometu.
Google je stoga na stranici Backchannel opisao što su sve otkrili autonomni automobili u srazu s ljudskim vozačima, a ujedno je objavljen i ovaj video koji pokazuje primjer zabijanja jednog vozila u Googleov auto sa stražnje strane, što je jedan od najčešćih udesa koje su pametna vozila pretrpjela.
[yt2]
Googleovi automobili su uočili doista čudna ponašanja vozača, pa su zabilježili telefoniranje, pisanje SMS-ova, pa čak i čitanje knjiga i sviranje trube tijekom vožnje.
U navedenom slučaju koji je zabilježen na videu, vozač je samo gledao zeleno svjetlo na semaforu, no ne i auto ispred sebe, pa se stoga zabio u stražnji kraj Googleovog automobila. Za razliku od ljudi, Googleovi auto imaju mogućnost gledanja u 360 stupnjeva oko sebe, te su koncentrirani na vožnju u 100 posto vremena provedenog na prometnicama.
U drugim opasnim situacijama Googleovi roboti su otkrili neoprezne silaske s autoceste, promjene trakova vožnje i nagla skretanja, a najugroženiji sudionici u prometu zbog takvog ponašanja vozača su biciklisti i pješaci.
Na stranici je opisan i primjer u kojem je biciklist kasno ušao u raskršće, pa ga je vozač zamalo udario jer je krenuo čim mu se promijenilo svjetlo na semaforu. Googleov auto je za to vrijeme pričekao sve dok bicikl nije sigurno prošao raskršće, te će se tako ponašati uvijek, jer je programiran za to, dok su ljudi vrlo često smeteni, pa predstavljaju znatno veći rizik na cesti od robota.
Izvor: Backchannel
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti