Jakovčić: Uvedimo elektroničko glasovanje na sljedećim izborima za Europski parlament

12.07.2018 09:14
D. Požarić
Jakovčić za uvođenje elektroničkog glasovanja na sljedećim izborima za Europski parlament
Jakovčić za uvođenje elektroničkog glasovanja na sljedećim izborima za Europski parlament
Hrvatska vlada treba na sljedećim izborima za Europski parlament uvesti mogućnost elektroničkog glasovanja kako bi motivirala mlade da u ćim većem broju izađu na europske izbore koji će se održati u svibnju sljedeće godine, istaknuo je europarlamentarac Ivan Jakovčić (IDS/ALDE) komentirajući prihvaćene izmjene pravila o izboru zastupnika u Europski parlament.
Odlukom Vijeća EU-a o izmjeni “Akta o izboru zastupnika u Europski parlament neposrednim općim izborima” navodi se da “zemlje članice mogu uvesti mogućnost glasovanja unaprijed, glasovanja putem pošte i elektroničkog-internetskog glasovanja na izborima za Europski parlament”. Prihvaćanjem novih pravila, europski će izbori, dodaje se u obrazloženju Odluke,”postati pristupačniji građanima, što znači i veći odaziv birača”.
“Pozivam Vladu da iskoristi odluku Europskog parlamenta i Vijeća EU-a kojom se zemljama članicama daje mogućnost elektroničkog glasovanja na europskim izborima te da za te izbore, koji će se održati za godinu dana, u Hrvatskoj uvede glasovanje putem interneta”, kazao je Jakovčić.
Preporuka o uvođenju elektroničkog i dopisnog glasovanja na europskim izborima prvi je uspješan pokušaj moderniziranja pravila za izbor zastupnika u EP nakon 1976. godine. kada je usvojen Izborni zakon. Jakovčić se nada da će hrvatska Vlada tu preporuku i primijeniti.
“Uvođenje elektroničkog glasovanja daje mladim građanima mogućnost da glasuju na njima pristupačniji način. Mladi, pokazuju statistike, ne vole izlaziti na biračka mjesta. Ali sam siguran da bi nakon uvođenja elektroničkog glasovanja, dakle putem interneta, mladi u puno većem broju glasovali na izborima za Europski parlament”, naglašava Jakovčić i dodaje da je “veća izlaznost mladih iznimno bitna”.
“Trebamo čuti što mladi misle o Europi i o nama zastupnicima koji predstavljamo Hrvatsku u Europskoj uniji”, poručuje zastupnik IDS-a.
„To su razlozi zašto pozivam hrvatsku vladu da uvede elektroničko i dopisno glasovanje putem pošte kao i glasovanje unaprijed što odluka Europskog parlamenta omogućava svim zemljama članicama. No u prvom planu treba biti glasovanje putem interneta”, zaključio je europarlamentarac Jakovčić.
Sljedeći europski izbori u svim zemljama članicama održat će se od 23. do 26. svibnja 2019. Za sljedeći saziv Europskog parlamenta bira se 705 zastupnika, a Hrvatska će u novom sazivu imati 12 umjesto sadašnjih 11 zastupnika. (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti