Jakovčić: U borbu protiv širenja afričke svinjske kuge uključiti lokalne zajednice

16.12.2018 20:27
D. Požarić
1
1
Iskorjenjivanje afričke svinjske kuge, zarazne bolesti koja predstavlja veliku prijetnju svinjogojstvu, bit će uspješno samo ako se rješavanje tog problema spusti na lokalnu razinu, istaknuo je zastupnik Ivan Jakovčić (IDS/ALDE) u raspravi na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.
Afrička svinjska kuga je zarazna bolest kod svinja i divljih svinja koja je obično smrtonosna. Trenutačno je tom bolesti pogođeno 10 država članica EU-a.
“Vrijeme je da se osnuje pravi europski stožer za suzbijanje afričke svinjske kuge. No ne samo na nivou EU već i na nižim razinama. Europska komisija treba sa zemljama članicama pokrenuti osnivanje nacionalnih stožera, ali i regionalnih i lokalnih stožera”, kaže Jakovčić.
“Problem s divljim svinjama u Njemačkoj”, dodaje Jakovčić, “neće riješiti vlada u Berlinu već će se taj problem rješavati na razini lokalne samouprave, na nivou općine”.
“Ako u mojoj općini, u Grožnjanu u Istri, damo lovcima mogućnost da riješe problem s divljim svinjama, taj ćemo problem i riješiti”, poručuje zastupnik IDS-a.
„Ta se zarazna bolest pojavljuje u nekoj šumi, na nekoj svinjogojskoj farmi, i problem moramo riješiti na tom konkretnom mjestu”, upozorava Jakovčić.
“Potrebna nam je vertikala u akciji suzbijanja afričke svinjske kuge: od Bruxellesa do najmanje općine u zemlji članici EU-a. U tu akciju trebamo uključiti i susjedne zemlje na Balkanu koje još nisu članice Unije kao i Ukrajinu i Moldaviju. To je jedini put da riješimo taj problem koji predstavlja veliku prijetnju europskom svinjogojstvu”, zaključuje Jakovčić.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti