Izbaviti porečke lovce iz 300 tisuća kuna duga

Lokalno
16.01.2009 00:00
D. Požarić
Lovački dom na Stanciji Kaligari
Lovački dom na Stanciji Kaligari
POREČ - Nakon pola godine nesuglasica, nekoliko skupština, burnih sastanaka i javnih prozivki dviju suprotstavljenih frakcija, sada se može nedvojbeno reći da je Anton Struja novi predsjednik porečkog Lovačkog društva »Zec« i da je donedavni čelnik Nino Ritoša na izvanrednoj skupštini u studenom regularno opozvan. Struja je sredinom prosinca od Ureda državne uprave dobio rješenje o zastupanju »Zeca« te je kao njegov predsjednik nedavno uveden i u Registar udruga Republike Hrvatske.
Jučer nam je potvrdio da je novo rukovodstvo od Ritoše preuzelo ključeve lovačkog doma na Stanciji Kaligari, pregledalo dokumente i konstatiralo da dugovi iznose 300 tisuća kuna. Većina otpada na naknadu šteta od divljači, a ostalo su neplaćene režije i osobni dohoci nekolicini djelatnika. Novca na računu nema. Podsjetimo, povod za Ritošin opoziv bila je bojazan većine skupštinara da će zbog nepristajanja na nagodbe i ulaženja u sudske sporove oko šteta od divljači, ovo nekad bogato i uzorno Lovačko društvo završiti u stečaju.
- Novi Upravni odbor je preuzeo dužnost, sastao se i analizirao stanje, osnovano je nekoliko radnih tijela i komisija, među kojima i sanacijski odbor. U kontaktu smo s gradskim i županijskim vlastima, kojima ćemo se vjerojatno obratiti za pomoć. Od lovaca smo zatražili da plate dio članarine, da osiguramo bar mali priljev novca, rekao nam je jučer u telefonskom razgovoru Anton Struja.
Upozorava da je realno financijsko stanje mnogo ozbiljnije. Na naplatu će stići godišnje rate kredita za kupljeni traktor i uređenje prizemlja lovačkog doma, a u tijeku je još nekoliko sudskih sporova s mogućim nepovoljnim ishodom po Lovačko društvo.
- Nedavno sam se sastao s lovcima lovnog područja Baderne, ranije i Tara, i upoznao ih sa svime što se u posljednje vrijeme događalo u udruzi, navodi Struja.
Nino Ritoša jučer nije želio komentirati činjenicu da su njegov opoziv i regularnost skupštine, koje je osporavao, potvrdile i državne institucije. Uputio nas je da sve podatke i izjave potražimo kod novog rukovodstva, naveo da je primopredaja ključeva doma protekla mirno, ali i rekao da je državnim tijelima podnio žalbu, koja je još u postupku pa će se o svemu eventualno očitovati kad ona bude riješena.
M. DODIĆ
Cvijanović oslobođen, uskoro isti postupak protiv Ritoše?
Usred previranja u »Zecu« Nino Ritoša je internom disciplinskom sudu prijavio Iliju Cvijanovića, delegata skupštine i nekadašnjeg tajnika udruge, za nanošenje štete ugledu društva. Cvijanović je bio jedan od pokretača smjene rukovodstva te je u novinskom reagiranju među ostalim pisao o financijskim poteškoćama »Zeca«. Disciplinski sud je odlučio da prijava nije osnovana.
- Gospodin Cvijanović je samo rekao istinu. Sve što je o našim dugovima napisao i na što je prvi upozoravao pokazalo se točnim i zato ga je disciplinski sud oslobodio, prenio je Anton Struja.
Doznajemo da se identičan postupak, za nanošenje štete ugledu Lovačkog društva, sada sprema protiv Ritoše i bivših članova Upravnog odbora.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti