Itanium i Xeon postat će kompatibilne platforme

12.04.2004 00:00
Izvor: hej/dp
D. Požarić
Intel je potvrdio kako će u budućnosti učiniti kompatibilnim dvije platforme – Xeon i Itanium – namijenjene serverima i radnim stanicama. Naravno, nisu ponuđeni nikakvi konkretni datumi, no očito je kako postoji velika želja za premošćivanjem razlika između IA32 i IA64 arhitektura.

Tako će Intel u sljedećih par godina razviti jedinstvenu platformu u koju će se moći ugrađivati i Xeon i Itanium procesori namijenjeni istom utoru. Trenutačno dvije "sporne" platforme koriste različite utore (Xeon - mPGA603, Itanium 2 - mPGA700) i chipsete, dok se samo manji dio logike, vezan uz periferiju, može međusobno iskoristiti.

Zanimljivo, IBM (International Business Machines) već sada u ponudi ima chipsete Summit koji su kompatibilni i s Xeon i s Itanium procesorima, što u velikoj mjeri smanjuje troškove razvoja i proizvodnje, a upravo u tom smjeru krenut će i Intel.

Prijelaz na uniformnu platformu trebao bi procesore Itanium napokon učiniti znatno popularnijima, no samo ukoliko se pojavi kritičan broj IA64 aplikacija.

Prema trenutačnim nagađanjima prve kompatibilne platforme s Intelove strane očekuju se tijekom 2006. ili 2007. godine.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti