Istra traži regionalni pristup donošenju odluka vezanih uz koronavirus

Istra
27.01.2021 17:31
D. Požarić
1
1
Prvi slučaj zaraze koronavirusom u Istri zabilježen je 8. ožujka 2020. godine, a kakva je situacija nakon gotovo jedanaest mjeseci, bila je tema današnje konferencije za medije, održane u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, u Puli.
- Nakon jedanaest mjeseci pandemije i primjene raznih epidemioloških mjera na nacionalnoj i županijskoj razini, usmjerenih na sprječavanje širenja zaraze, kretale su se u rasponu od potpunog, djelomičnog ili selektivnog zatvaranja društvenih i gospodarskih aktivnosti do ljetnoga primirja i otvaranja tijekom turističke sezone. Trenutna je epidemiološka situacija povoljna. Stoga smo u prilici pristupiti postepenom, opreznom i odgovornom popuštanju mjera i predlagati pokretanje djela sportsko i sportsko-rekreativnih aktivnosti. Svjesni smo da pandemija kod nas ni u svijetu još nije zaustavljena, da virus nije pobijeđen i traži priliku za svoje preživljavanje u gotovo svim oblicima ljudskih interakcija i društvenih okupljanja, naglasio je obnašatelj dužnosti župana Fabrizio Radin poručivši da je za povoljnu situaciju zahvalan dobro organizirani javno-zdravstveni sustav, kojem je i tom prilikom zahvalio.
- Svi bi naši napori bili uzaludni bez izuzetne discipline svih građana i poslovnih subjekata u pridržavanju mjera, jer bez njihove suradnje, bez njihove žrtve, danas ne bismo mogli govoriti o povoljnoj epidemiološkoj situaciji i o popuštanju mjera. Sve navedeno osiguralo je sigurno zdravstveno okruženje za naše sugrađane, ali i za buduće goste koje očekujemo tijekom turističke sezone, zaključio je župan.
Na osnovu podataka vidljiv je pad broja novozaraženih u proteklih 6 tjedana na području Istarske županije, o čemu je govorio ravnatelj ZZJZ IŽ dr. Aleksandar Stojanović.
- U prethodnom 14-dnevnom razdoblju broj novozaraženih na 100 tisuća stanovnika pao je ispod 100, te uz smanjenje udjela pozitivnih u ukupnom broju testiranih na 3,1 % i dovoljan broj testiranih na 100 tisuća stanovnika, prema preporukama Vijeća Europe, to nas u ovome trenutku svrstava u narančastu zonu. Istovremeno je došlo do kontinuiranog pada broja hospitaliziranih osoba u Općoj bolnici Pula, od 80 krajem prosinca, do 30 hospitaliziranih na današnji dan, rekao je dr. Stojanović.
Prema riječima načelnika SCZ IŽ Dina Kozlevca, nakon 5 tjedana situacija sa zarazom COVID-19 na području Istarske županije je povoljna i nalazimo se u silaznoj putanji.
- Navedeno je rezultat dobre organiziranosti sustava i zahvaljujući našim građanima koji su se u velikoj mjeri pridržavali mjera. Ova situacija nam omogućava sagledavanje olakšavanja mjera na području Istre, što smo već zatražili od Nacionalnog stožera. Zahtijevamo isto tako da se procjena radi na području naše županije i da se odluke donose na toj razini. Do sada smo donosili pravovremene i stručne odluke koje su bile u interesu provođenja mjere i koje su doprinijele da smo danas tu gdje jesmo. Ništa od toga ne bi bilo moguće bez velike, bezrezervne podrške i suradnje Istarske županije, župana i svih istarskih gradonačelnika i načelnika, koji su u konačnici i financirali dobar dio sustava, izjavio je načelnik Stožera. (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti