Hrvatska: 388 novozaraženih; sumnja se na još 10 slučajeva zaraze britanskim sojem koronavirusa

Hrvatska i svijet
19.02.2021 12:29
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
U posljednja 24 sata zabilježeno je 388 novih slučajeva zaraze korona virusom te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2313.
Među njima je 798 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 73 pacijenta. Preminulo je osam osoba.
– Imamo 11 potvrđenih slučajeva britanskog soja. HZJZ uveo screening test na nove varijante i jučer smo testirali 17 uzoraka od kojih imamo 10 sumnji na novu varijantu te ćemo imati potvrdu jesu li to UK sojevi ili nisu, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.
O popuštanju mjera dodatno se oglasio ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu Davor Božinović.
– Irska je konstatirala da su dosegnuli plato i da neće popuštati mjere do svibnja. Nama je sljedeća prolazna točka kraj ovog i početak idućeg mjeseca. Sigurno ćemo nastaviti donositi odluke na temelju promišljanja i modela. Moramo biti svjesni da se mora zadržati oprez i da se mjere moraju nastaviti provoditi disciplinirano", objasnio je Božinović. "Ne treba se kockati", dodao je.
O sve češćim medijskim skandalima o cijepljenju preko reda osvrnuo se Vili Beroš te nadodao kako su službe u pojedinim slučajevima ponovile upite jer je bilo nekih nejasnoća, no da je do sada pristiglo preko 90 posto izvještaja
– Nije se znalo da će nastajati viškovi. Ministarstvo nije niti planiralo niti organiziralo cijepljenje, ali ga nadgleda. Ako uočimo nepravilnosti, naš zadatak je da reagiramo i mi smo to i napravili. Masovno cijepljenje se organizira po prvi put i mnoge elemente nismo mogli predvidjeti, tvrdi Beroš.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 239.254 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 5407 preminulo, ukupno su se oporavile 231.534 osobe, od toga 358 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 11.725 osoba. (ls)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti