HGSS u Bruxellesu primio nagradu 'Europski građanin'

15.10.2015 11:25
D. Požarić
Sa dodjele nagrada u Bruxellesu
Sa dodjele nagrada u Bruxellesu
Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) u Bruxellesu je primila priznanje „Europski građanin“ na zajedničkoj svečanosti organiziranoj za sve pobjednike. Nagradu za koju ih je zbog posebnog doprinosa nominirao zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula, već su primili u rujnu u Hrvatskom saboru, a jučer ju je glavnom tajniku HGSS-a Darku Berljaku, uručila i potpredsjednica Europskog parlamenta te predsjednica žirija, Sylvie Guillaume.
„Solidarnost je riječ koja se u Europi često rabi, no u praksi je rijetka pojava. Hrvatska gorska služba spašavanja kao neprofitna organizacija s više od 800 volontera koji ne mare za vrijeme i datum kada je u pitanju ljudski život, razlog je zašto su zaslužili ovu nagradu i znam da će im ona biti tek jedno od brojnih priznanja u nizu. Ponosan sam što ste ju dobili! “, rekao je zastupnik Picula koji se u Bruxellesu sastao s predstavnikom HGSS-a, Darkom Berljakom.
Tonino Picula i Darko Berljak
Tonino Picula i Darko Berljak
Europski parlament ovo priznanje od 2008. dodjeljuje za iznimna postignuća pojedincima i organizacijama koje rade na promicanju europskih vrijednosti i identiteta, a ove se godine HGSS našao među 47 pobjednika. Pobjednici su prisustvovali početku plenarne sjednice gdje ih je pozdravio predsjednik Europskog parlamenta, Martin Schulz.
HGSS je osnovan 1950. godine kao interna služba Hrvatskog planinarskog saveza i danas je prerastao u službu javnog karaktera koja o sigurnosti građana brine 24 sata dnevno, 365 dana u godini. Riječ je o neprofitnoj udruzi  koja okuplja oko 800 članova-volontera organiziranih u 24 stanice i koja sudjeluje i u prekograničnim spasilačkim akcijama s međunarodnim partnerima. (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti