GMO: Dvostruka mjerila ministra Hebranga

Zdravlje
30.06.2004 00:00
Izvor: dp
D. Požarić
Kad se netko "neobavezno" ponaša u kafiću, to može biti zgodno. Kad se tako ponašaju oni koji vode državnu politiku, onda je to katastrofalno i opasno.

Jučer je RTL televizija u svojim vijestima objavila informaciju o tome da je od 1000 analiziranih proizvoda njih 21 bilo pozitivno na GMO test. Ministarstvo zdravlja je (opravdano) izjavilo da mjesta za paniku nema jer se ne radi o slučajnom odabiru nego je testiranje objavljeno ciljano, dakle, na sumnjive proizvode, pa cilj testa nije bio da se utvrdi postotak prehrambenih artikala "zareženih" GMO-om nego je cilj bio da se otkriju neispravni proizvodi odnosno proizvodi sa većom količinom GMO sastojaka od dozvoljenog.

Ministar Hebrang se povodom te vijesti (opet) izletio i izvalio da ministarstvo, usprkos zahtjevu HSS-a da se objave imena proizvoda koji nisu prošli test, neće objavljivati ni imena proizvoda ni tvrtki-proizvođača jer bi to, kako je naveo, "mnogim tvrtkama uzrokovalo financijske teškoće".
Kad se prisjetimo da je nedavno slovenski proizvođač imao gadnih problema pa i otpuštao radnike da se konsolidira nakon što je objavljeno da njegovi proizvodi imaju više GMO sastojaka od dozvoljene količine, možemo razumjeti ministrovu "brigu". Međutim, što je sa pravom potrošača da zna tko proizvodi jedno a deklarira drugo te što je, na koncu, sa našom jednakošću pred zakonom koja je ugrađena u Ustav?

Ipak, navikli smo na ovakvo ponašanje gospodina Hebranga pa ovaj slučaj nećemo posebno komentirati, nego usput spomenuti još i to da je usred pregovora sa proizvođačima lijekova samostalno istrčao sa zahtjevom da lijekovi moraju pojeftiniti između 10 i 30% . Sada proizvođači razmišljaju o tome da neke lijekove koji će im postati neisplativi povuku sa tržišta a na koncu će, kao i u brojnim drugim slučajevima koji su nastali Hebrangovim potezima ispaštati - bolesnici.

Postoji jedna narodna izreka koja nije baš prispodobiva javnom glasilu pa ćemo je cenzurirati zvjezdicama:"Lako je tuđim ****** gloginje mlatiti".
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti