Ginekolog uhićen zbog prekida trudnoće

Crna kronika
28.01.2009 00:00
D. Požarić
Doktor Roki Gjoni u svojoj ordinaciji na Verudi
Doktor Roki Gjoni u svojoj ordinaciji na Verudi
PULA - Pulski ginekolog dr. Roki Gjoni jučer je nakon uhićenja oko 17 sati prepraćen u Istražni centar Županijskog suda u Puli zbog sumnje da je ilegalno obavio pobačaj.
Prema neslužbenim informacijama tijekom zahvata je pacijentici naglo pozlilo, a nakon što je u nedjelju operirana u pulskoj Općoj bolnici nalazi se izvan životne opasnosti. Premda glasnogovornica PU istarske Nataša Rogić nije jučer izričito potvrdila identitet uhićenog liječnika informacijom da do okončanja izvida i kriminalističke obrade koji su u tijeku neće iznositi detalje, na neki je način potvrđeno uhićenje pulskog ginekologa koji već nekoliko godina radi kao ugovorni liječnik HZZO-a u ambulanti na Verudi.
Budući da je od službenih instanci jučer bilo gotovo nemoguće dobiti konkretnu informaciju, neslužbeno doznajemo da je ginekolog zahvat navodno obavio zbog izvanmaterične trudnoće te da je sporno to što za to nema licencu.
Prema Kaznenom zakonu tko protivno propisima o prekidu trudnoće trudnoj ženi s njezinim pristankom započne vršiti, izvrši ili joj pomogne izvršiti prekid trudnoće kaznit će se kaznom zakona od šest mjeseci do tri godine, a ukoliko je djelo počinjeno nakon desetog tjedna od začeća i do pet godina. Osim toga postoji Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece koji definira da je prekid trudnoće medicinski zahvat i da se može izvršiti do desetog tjedna trudnoće. Nakon toga može se izvršiti samo po odobrenju komisije. Pobačaj se može izvršiti u bolnicama koje imaju organiziranu jedinicu za ginekologiju i porodiljstvo i drugim zdravstvenim organizacijama koje za to ovlasti organ uprave nadležan za poslove zdravstva.
Jučer smo se kod nekoliko privatnih ginekologa raspitali propisuje li HZZO, Ministarstvo zdravstva ili neki drugi zakon tko i pod kojim uvjetima može obavljati pobačaje. Odgovori koje smo dobili u najmanju su ruku zabrinjavajući. Pojedini ginekolozi tvrde da je ovo područje njihova rada zakonski vrlo loše, odnosno nikako regulirano. Navode da službene statistike pokazuju da je u Hrvatskoj sve manje pobačaja dok je stvarno stanje potpuno drugačije. Uvijek je, vele, bilo onih koji koriste priliku za zaradu pa se pobačaji sve više obavljaju kod privatnika koji za to nisu ovlašteni i koji to dobro naplaćuju.
Žene odlaze u privatne ginekološke ordinacije premda je u Hrvatskoj pobačaj legalan i može se obaviti u gotovo svim bolnicama i to uz uputnicu, ali i plaćanje. Mnogi će liječnici pa i laici reći da žene to čine jer ne žele da im se takav podatak nađe u zdravstvenom kartonu i doživjeti osudu društva koje je u Hrvatskoj posljednjih godina po tom pitanju postalo vrlo konzervativno.
M. KOŠTA
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti