Galebovi ujutro razbacuju otpad, pometači nakon njih skupljaju

Lokalno
14.05.2018 09:34
D. Požarić
1
1
Svako malo čitatelji nam pošalju fotografije razbacanog smeća oko koševa na javnim površinama i pitaju zbog čega, usprkos brojnim upozorenjima tijekom godina, nitko od nadležnih još uvijek nije reagirao i postavio prikladniju komunalnu opremu.
Scena je svakoga jutra ista: galebovi otpad iz koševa najprije razbacuju po tlu, da bi potom odabrali i odnijeli hranu. Nakon njih dolaze pometači ulica kako bi još jednom u svoje kante pospremili smeće koje su u koševe već bili pospremili građani i turisti.
O tom se problemu već više puta raspravljalo, pa i na sjednicama više saziva Gradskog vijeća, pa se postavlja pitanje je li doista toliko teško nabaviti i postaviti koševe iz kojih velike ptice neće moći vaditi otpad.
Na internetskoj stranici Veterinarske ambulante Poreč stoji i nekoliko uputa za građane koje često bivaju zanemarene: galebove ne treba hraniti, za odlaganje smeća treba koristiti prikladne posude, a nikako to, naročito u jutarnjim satima, ne trebaju biti plastične vreće.
Otkad traje sanacija odlagališta otpada, galebovi su promijenili i svoje navike. Umjesto po nenastanjenim stjenovitim otocima, gnijezde se na krovovima zgrada i obiteljskih kuća. Od travnja do lipnja gnijezde se u velikim skupinama koje mogu dostići čak nekoliko tisuća parova. Grade jednostavna gnijezda od perja, algi i dostupnih biljaka. U svoje gnijezdo polažu 3 do 4 jaja, na kojima leže oko mjesec dana. Ptići opernate za 5-6 tjedana.
U njihov osnovni  menu  spadaju ribe i manje životinje, ali konzumiraju i otpatke, zbog čega predstavljaju opasnost za ljudsko zdravlje. Mogu biti izvor značajnog onečišćenja rekreacijskih voda i hrane mikroorganizmima.
Vrlo su agresivni i ljude smatraju neprijateljima, naročito kad se približavaju gnijezdima s ptićima. Ne prezaju od napada ni kad pomisle da im netko „krade hranu”. Znaju se i obrušiti na ljude i životinje u pokušaju da im preotmu hranu. Ubijaju galebove i druge manje ptice.
Žive vrlo dugo, pa su zabilježene ptice stare čak 35 godina. Više o projektu kontrole populacije galebova na web stranici  Zdravi grad Poreč  i  Veterinarska bolnca Poreč .

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti