Funtanjani složni oko POS-a, ne i proračuna

Lokalno
02.04.2009 00:00
D. Požarić
FUNTANA - Funtana se priključuje Programu društveno poticane stanogradnje, koji bi stanovništvu trebao omogućiti kupnju stanova po povoljnijim uvjetima od tržišnih, odlučeno je glasovima svih vijećnika ove općine na posljednjoj sjednici u sadašnjem sazivu. Program je mještanima nedavno predstavila državna Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama. Mjerama lokalne i državne vlasti cijena stanova može se sniziti između 730 i 1.109 eura po kvadratu, rečeno je preksinoć na vijeću.
Općina će za gradnju stanova iz POS-a dati zemljište površine 3,7 tisuća kvadrata, urediti komunalnu infrastrukturu te surađivati s Agencijom pri izgradnji stanova. Zahtjeve za kupnju stanova iz POS-a obrađivat će povjerenstvo.
Podržavši mjere, oporba iz redova IDS-a i SDP-a ocijenila je da uključivanje u POS traži slogu i konsenzus svih te ne smije biti predmet političkog prepucavanja. Marin Grgeta (IDS) smatra da uvođenjem novih olakšica u kasnijim fazama POS-a valja pokušati dodatno sniziti cijenu kvadrata stanova.
Mnogo manje složni vijećnici su bili oko obračuna lanjskog proračuna, u kojem je na strani prihoda ubilježeno 11,2 milijuna kuna, a na strani rashoda 8,2 milijuna. Prema riječima pročelnika Andreje Štifanića, proračun je ostvaren bez prodaje zemljišta i bez zaduživanja. »Objašnjenje« za tri milijuna kuna viška je nekoliko lani neodrađenih komunalnih zahvata – napose šetnica uz more između Funtane i Bijele Uvale, na čiju je prvu fazu uređenja, prema proračunu, lani trebalo utrošiti 1,3 milijuna kuna.
- I kod rebalansa sam upozoravao da planiramo prenijeti višak od 1,8 milijuna kuna, a sada je to 3,1 milijun. Ne vidim smisao donošenja takvih proračuna, komentirao je Marin Tonković, negodujući zbog planiranih, a neodrađenih projekata.
Štifanić je rekao da se sve što lani nije učinjeno intenzivno nastavlja u ovoj godini – dovršene su dvije cestice u Cokima, nogostup u Istarskoj ulici čeka lokacijsku dozvolu, a zemljani radovi na šetnici, čija je trasa očišćena, također bi trebali početi u ovoj godini. Peteročlana oporba glasala je protiv obračuna.
M. D.

Probili zakonski rok

Marin Grgeta je negodovao jer su od zadnjeg zasjedanja vijeća protekla tri i pol mjeseca, iako po zakonu i lokalnim propisima između dviju sjednica smije proteći najdulje tri mjeseca. Vladajuće je upitao je li razlog odugovlačenja zazor od političke konfrontacije i rasprave, nečista savjest ili nešto drugo.
Zakašnjelo sazivanje sjednice ocijenio je nefer igrom jer zbog skorašnjeg raspuštanja vijeća nema smisla tražiti bilo kakve sankcije.
Štifanić se nije složio s takvim tumačenjem zakona, navodeći da se vijeće u pravilu sastaje najkasnije svaka tri mjeseca te je vijećniku obećao pisani odgovor. Tajnik vijeća i poglavarstva Mladen Grgeta priznao je pak da je oko sazivanja sjednice učinjen propust.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti