Fojbe i egzodus: Italija počiva na povijesnim krivotvorinama i lažima!

Hrvatska i svijet
13.02.2009 00:00
Armando Černjul
Rimski postfašistički gradonačelnik Gianni Alemanno
Rimski postfašistički gradonačelnik Gianni Alemanno
Izvor: http://www.alemannosindaco.net/
Nema dvojbe da je bilo bacanja osoba u kraške jame, fojbe, u Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj, ali ne samo Talijana, kako to većina povjesničara, političara i novinara na Apeninskom poluotoku piše, već su u njima završavali uglavnom talijanski fašisti, zatim hrvatski kolaboracionisti i vojnici njemačke okupatorske vojske. Nitko ne negira da se nije dogodio veliki egzodus, ali ne Talijana, kako to gorespomenuti godinama prikazuju, nego je među izbjeglima iz Istre, Rijeke i Dalmacije bilo mnogo Hrvata, zatim Slovenaca, Čeha, Židova i drugih. I dalje se uveličavaju brojke žrtava fojbi i egzodusa.
Premda je Dan sjećanja na žrtve fojbi i egzodus - 10. veljače prošao, izbjeglice među kojima prednjače nostalgičari i dalje evociraju uspomene na ova dva tragična događaja. Stoga je pitanje do kada će ti događaji počivati na povijesnim krivotvorinama i lažima?
Toni Capuozzo «Terra!» (Zemlja) u četvrtak, 12. veljače u 23.45 sati prikazala više priloga u kojima smo gledali i čuli mnogo optužbi na račun jugoslavenskih partizana, odnosno Titovih komunista. Emisiju je vodio novinar i urednik Toni Capuozzo za kojeg smo objavili da je u povodu Dana sjećanja dobio međunarodnu nagradu Nacionalnog komiteta Julijske krajine i Dalmacije (Anvgd), a i ovoga je puta posjetio Trst, te svoj novinarski i urednički posao obavio neprofesionalno. Takvo što zasigurno nećete čuti u tzv. esulskim udrugama u Italiji i svijetu koji zna istinu, ali je ne želi reći. Capuozzo je, valjda pod utjecajem talijanskog predsjednika Giorgia Napolitana , rekao da je zlo činio i fašizam. To je sve!
Piero Tarticchio, slikar, grafičar, pisac i izbjeglica Piero Tarticchio , slikar, grafičar, pisac i izbjeglica, rođen u Galižani kod Pule, koji je u više navrata iskazao da ne može nikad zaboraviti što im se dogodilo, njegovom ocu koji je završio u fojbi, majci s kojom je morao otići u Italiju. On je i prijašnjih godina davao slične izjave emisijama drugih tv postaja, posebice državne postaje RAI. Objavio je knjige «Radici nel vento» (1998.), Parole e sogni» (1999.), «Nasciguera» (2004.) i «Storie di un gatto profugo» (2006.), a bio je direktor pulskog lista izbjeglica «L'Arena di Pola» koji je poslije rata počeo izlaziti u Puli, a sada je član uredništva i predsjednik Kulturnog centra Julijanaca i Dalmatinaca (Centro di Cultura Giuliano Dalmata). U zadnjih desetak godina, tijekom kojih se veoma aktivno posvetio radu u tzv. esulskim udrugama i objavio navedene knjige, od brojnih javnih istupa ni jednom prigodom nije ni pokušao dotaći bestijalne zločine koje su počinili talijanski fašisti u Istri i ostalim područjima Hrvatske!
Inače, sa slikarom Pierom Tarticchiom još sedamdesetih godina u Milanu upoznao me je slikar Gualtiero Walter Mocceni , rođen u Puli koji je tada živio u Milanu, a kasnije smo se još jednom prilikom vidjeli na jednoj izložbi u Puli. Tom sam prilikom obojicu, Waltera i Piera, pozvao na ručak u svoj dom. U trosatnom druženju i razgovoru obojica su hvalili istrijanski obed, a najviše maneštru s trukinju (bobići), ni jednog jedinog trenutka Piero nije spomenuo tragediju koju je doživio njegov otac. Znao sam da je s obitelji napustio rodni kraj i otišao živjeti u Italiju. Međutim, poznajem mnoge Istrijane od kojih je teško izvući istinu o egzodusu, ali se ipak ne ponašaju kao Piero Tarticchio, koji na javnim mjestima s mržnjom govori o zločinima u fojbama i egzodusu Talijana, a pritom nema trunke poštenja da izgovori rečenicu o tome kako su fašisti po istarskim mjestima i selima silovali žene i djevojčice, mučili starce, ubijali ili zatvorili sve koji nisu bili spremni raditi za Mussolinijevu stvar.
Rimski postfašistički gradonačelnik Gianni Alemanno Silviju Berlusconiju , premijeru i vlasniku Canale5, Toniju Capuozzu, Pieru Tarticchiju i svima koji su sudjelovali u emisiji koja je trajala oko sat i pol poručujem da javno objelodane dokaze iz priloga emisije «Luce» koja je emitirana u sklopu emisije «Terra!» gdje je rečeno da je u fojbe bačeno 12.000 Talijana . Ako to ne učine, a sto posto sam siguran da neće, tada će ostati zapisano da su falsifikatori, lažovi i klevetnici !
U vrijeme kad se u Italiji napada sve što je antifašističko, hrvatsko i slovensko, rimski postfašistički gradonačelnik Gianni Alemanno odlučio je krenuti u Rijeku i Pulu sa 200 srednjoškolaca, da bi upoznali događaje vezane za fojbe i egzodus. Neshvatljivo je i čovjek ne može povjerovati kad pročita u talijanskim i nekim hrvatskim medijima da će Alemanna u subotu u Rijeci primiti socijaldemokrat Vojko Obersnel , da će u Zajednici Talijana Rijeke s njim razgovarati gradonačelnik Zagreba, također socijaldemokrat, Milan Bandić , a u Puli župan Ivan Jakovčić .

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti