Flego pokreće inicijativu u EU: Detaljniji regionalni prikaz zaraženih na europskoj karti za spas sezone

15.04.2021 09:13
1
1
Hrvatska je na jedinstvenoj europskoj karti koja procjenjuje rizik turističkih odredišta podijeljena na četiri statističke regije – Panonsku, Jadransku i Sjevernu Hrvatsku te Grad Zagreb. To znači da pri procjeni zdravstvenog rizika ne postoji nikakva razlika između Istre i Dalmacije ili Rovinja i Dubrovnika.
Tako gost koji želi ljetovati u Hrvatskoj nema prave podatke ni jasnu sliku situacije po županijama koje se razlikuju po statistici, ističe zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego na jučerašnjoj raspravi o turizmu u Bruxellesu.
– Zato sam u Parlamentu pokrenuo inicijativu kojom tražim da se Hrvatska, kao i ostale zemlje članice koje to žele, na europskoj karti prikazuju prema najpravednijem NUT 3 regionalnom pristupu. Za Hrvatsku to znači – 21 županija i 21 epidemiološka situacija, naglasio je Flego, koji je unutar svoje Renew grupacije već osigurao podršku kolegica i kolega zastupnika.
Ističe kako Nijemci koriste takav pristup na nacionalnoj razini i zato je Istra u protekloj godini nekoliko puta bila jedina zelena točkica na karti. Nijemci su, podsjetimo, ovog Uskrsa u Istri ostvarili najveći broj noćenja, tisuću više nego domaći gosti.
- Inicijativu sam u protekla dva dana već predstavio kolegicama i kolegama zastupnicima i krenuo prikupljati njihove potpise podrške, kako bismo je čim prije uputili direktno Komisiji i Vijeću. Portugalcima koji trenutno predsjedavaju Vijeće, te Slovencima koji 1. srpnja preuzimaju palicu.
Kartu ECDC-a gledat će svi europski građani koji ovoga ljeta žele putovati i prema toj karti će se planirati odredišta. Stoga bi promjena NUT 2 prikaza u NUT 3 mogla pružiti nadu svim našim turističkim djelatnicima i hotelijerima.
– Istra se puno puta u posljednjih godinu dana pokazala kao jedna od najodgovornijih i neuspješnih regija u borbi protiv virusa, ne samo u Hrvatskoj, već u čitavoj Europi. Tražim, dakle, NUT 3 pristup odnosno primjenu načela supsidijarnosti – spuštanje odgovornosti na županije. Tako se, između ostalog, svi dodatno motiviraju da rade u korist što bolje epidemiološke slike svoje regije i izgradnje što boljih rezultata, istaknuo je Flego.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti