Flego: Istarski pršut nije samo prehrambeni proizvod, već i dio regionalne baštine i istarske tradicije

16.10.2015 10:33
D. Požarić
Istarski župan Valter Flego
Istarski župan Valter Flego
-Istarski pršut je uspješnim modelom prekogranične suradnje postao prvi autohtoni poljoprivredno-prehrambeni proizvod u Hrvatskoj zaštićen oznakom izvornosti prema standardima Europske unije. Na tome smo radili dugi niz godina, a kad uzmemo u obzir da dobivanje oznake izvornosti podrazumijeva vrlo strogu i kompliciranu proceduru, znamo da su se naš trud i upornost, kao i uložena financijska sredstva višestruko isplatili, rekao je istarski župan Valter Flego povodom odluke EK da Istarski pršut uvrsti na popis zaštićenih proizvoda s oznakom izvornosti i zemljopisnog podrijetla na razini EU-a.
-Oznaka izvornosti potvrđuje činjenicu da proizvod ne pripada državi već teritoriju na kojem je proizveden, zbog čega je istarski pršut apsolutno autohtoni proizvod i nigdje se u svijetu ne proizvodi na način kako se to radi u Istri. Zaštitom našega pršuta povećavamo njegovu dostupnost i prepoznatljivost na tržištu, a proizvođačima ujedno olakšavamo plasman na veliko europsko tržište.
Istarski pršut nije samo prehrambeni proizvod, već i dio regionalne baštine i istarske tradicije s kojom se posebno ponosimo. Stoga, oznaka izvornosti će nesumnjivo dodatno ojačati brend Istre kao regije vrhunske eno-gastronomske ponude.
Istarska županije nastavit će se snažno zalagati i poticati daljnju zaštitu izvornih istarskih proizvoda, poput istarskog maslinovog ulja, meda, rakija, pancete i kobasica. Bogatstvo naše gastronomije postalo je danas prepoznatljivo u svijetu turističke ponude što želimo dodatno iskoristiti kao našu komparativnu prednost.
Koristim priliku da još jednom čestitam svima koju su sudjelovali u procesu zaštite našeg pršuta!, stoji u izjavi istarskog župana za medije. (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti