Flego: Digitalnu potvrdu primjenjivati isključivo u svrhu prelaska granica

09.06.2021 14:25
D. Požarić
Flego: Digitalna potvrda ne smije ograničavati naš svakodnevni život
Flego: Digitalna potvrda ne smije ograničavati naš svakodnevni život
BRUXELLES – „Digitalnu potvrdu EU-a za COVID-19 od 1. srpnja prihvaćat će sve države članice. Covid potvrda nije Covid putovnica i to mora biti svima jasno. Putovnica asocira na dokument bez kojeg se ne može putovati, a Digitalna potvrda EU-a za COVID-19 olakšava i ubrzava prelazak granica. Nije obavezna i nikoga ne diskriminira te nije preduvjet za slobodno kretanje“, istaknuo je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego.
Zastupnici su na prvoj plenarnoj sjednici nakon 15 mjeseci u Strasbourgu, s 546 glasa jučer usvojili Uredbu o Digitalnoj potvrdi EU-a za COVID-19, čime su dogovorili zajednički sustav za prepoznavanje certifikata širom EU-a, u svrhu uspostavljanja slobodnog i sigurnog kretanja. Iako su u RH potvrde uvedene već 1. lipnja, na razini cijele Europske unije vrijedit će od 1. srpnja.
- Uspjeli smo osigurati i 100 milijuna eura EU novca za besplatno testiranje, kako bi posjedovanje digitalne potvrde bilo omogućeno svim građanima u jednakoj mjeri. To sam tražio na zadnjoj plenarnoj sjednici u Bruxellesu, jer cijepljenje nije obavezno, niti svi građani imaju priliku istovremeno se cijepiti.
- Ova digitalna potvrda važna je za milijune Europljana koji svakodnevno prelaze granice radi posla, kao i za milijune obitelji koje ovoga ljeta žele putovati. Digitalna potvrda znači koliko-toliko vraćanje normalnijem životu. Osigurali smo i da države članice ne mogu nametati dodatna nacionalna ograničenja putovanja poput karantene, samoizolacije ili testiranja, osim kada je to nužno radi zaštite javnog zdravlja.
- Digitalna potvrda mora se primjenjivati isključivo u svrhu prelaska granica. Protivim se njenom korištenju za bilo što drugo, poput odlaska na koncerte ili u restorane. Apeliram na Vladu RH da Digitalnu potvrdu EU-a za COVID-19 ne iskorištava u te svrhe! Ona ne smije ograničavati praćenje bilo kakvih sadržaja ili odlaske na javna događanja, ne smije ograničavati naš svakodnevni život. (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti