EU: Flego inicirao donošenje rezolucije o pomoći Hrvatskoj nakon potresa

18.01.2021 11:42
Valter Flego
Valter Flego
Na inicijativu istarskog europarlamentarca Valtera Flega hrvatski su zastupnici izradili prijedlog rezolucije o ublažavanju posljedica potresa u Hrvatskoj.
Njime od EU traže da utvrdi sve moguće načine pružanja pomoći i podrške hrvatskim vlastima u osiguranju pristojnih i sigurnih životnih uvjeta za osobe lišene svojih domova, da putem Fonda za solidarnost pomogne potresom pogođenim područjima, kao što je učinjeno nakon razornog potresa u Zagrebu u ožujku prošle godine, te da stavi na raspolaganje i sredstva iz kohezijskog i regionalnog fonda za aktivnosti obnove, olakšavajući pritom birokratske procedure.
– Pandemija koronavirusa i potresi, najprije u ožujku, potom u prosincu i siječnju, postali su strašan lajtmotiv kada se govori o našoj zemlji. No, u danima i tjednima nakon potresa Hrvatska je još jednom pokazala za što je sposobna. Javne službe i volonteri neumorno rade na terenu, pomoć pristiže s apsolutno svih strana, i takva humanost i solidarnost jednostavno ne mogu čovjeka ostaviti ravnodušnim, reao je Flego i dodao:
- Kao zastupnik u Europskom parlamentu razmišljao sam na koji način mogu pomoći s te strane i došao na ideju o rezoluciji. Uspješno sam prije tri tjedna okupio naše zastupnice i zastupnike oko zajedničke inicijative, što mi je neizmjerno drago. Svih imamo jedan cilj, a to je da Hrvatska dobije maksimalnu moguću pomoć od Europske unije.
Zaključio je da je Hrvatskoj potrebna dugoročna i sistematska pomoć, a ovakva rezolucija podrazumijevala bi zauzimanje stava Europskog parlamenta koji moraju uvažavati i Komisija i Vijeće.
Rezultat inicijative bit će poznat nakon plenarne sjednice Parlamenta krajem tjedna. (sj)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti