Ekskluzivno: Frattini od Srbije traži da otvori arhive sa dokumentima o zločinima u fojbama

Hrvatska i svijet
09.01.2009 00:00
Armando Černjul
Ministar vanjskih poslova Italije Franco Frattini i predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić
Ministar vanjskih poslova Italije Franco Frattini i predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić
Ministar vanjskih poslova Italije Franco Frattini i predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić
Ministar vanjskih poslova Republike Italije Franco Frattini je, prema pisanju lista ”Messaggero Veneto” iz Udina,  od Srbije zatražio da otvori arhive bivše Jugoslavije koje sadrže dokumentaciju vezanu uz zločine u fojbama koje su nad Talijanima počinili Titovi partizani.
To je izjavio gradonačelnik Gorizie Ettore Romoli , koji je zahtjev ministru vanjskih poslova uputio još prošle godine, a ministar ga je sada obavijestio da je zahtjev ispunjen, te da očekuje odgovor Beograda.
To se događa u vrijeme kad je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić dao interview tršćanskom listu ”Il Piccolo”, u kojem je, uz ostalo, govorio o susretu pomirenja u Trstu predsjednika Italije, Slovenije i Hrvatske.
No, kao što je poznato, Mesićev je intervju, a osobito onaj dio koji o tome da se počast nevinim žrtvama neće stavljati na razinu sa fašizmom, izazvao ogorčenje u Italiji, posebice u tzv. udrugama esula. Frattini je u intervjuu istome listu izjavio da su i antifašisti činili zločine, čime se podgrijalo službeni posjet tog ministra Zagrebu i Puli, predviđen za 12. ovoga mjeseca.
Podsjećamo da je u međuvremenu tršćanski dnevni list ”Primorski Dnevnik”, koji izlazi na slovenskom jeziku, objavio kako još nije trenutak za to da se trojica predsjednika sastanu radi odavanja počasti nevinim žrtvama.
Berlusconijev ”desni centar” izjednačava fašizam sa antifašizmom
Ettore Romoli
Da je tome tako, najzornije pokazuje nedavno izviješće talijanske agencije ANSA, koje je objavila informaciju o 15.000 žrtava fojbi u Istri, što je notorna laž i optužba protiv bivše Jugoslavije, a koja se od 1992. godine povremeno prebacuje na Hrvatsku i Sloveniju.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti