Đir po porečkoj tržnici: Kupci koji ne kupuju, skupo voće i kopriva za jačanje imuniteta

Lokalno
05.07.2021 08:23
D. Požarić
Porečka tržnica
Porečka tržnica
Napisala i snimila: Kristina Flegar
Nakon poduže pauze, vratili smo se našem uobičajenom điru po porečkoj tržnici, bilježenju cijena i zanimljivosti. Poljoprivredni proizvođači i prodavači s kojima smo razgovarali složni su u ocjeni da turista i šušura među štandovima konačno ima, ali kupovina im je vrlo oprezna i škrbna. Za one koji su se dobrano namučili pod suncem u svojoj kampanji, frustrirajuće je gledati ljude koji samo promatraju i prolaze.
- Najviše nam kupuju domaći. Znaju uzeti po kile ili kilu verdure. Stranci više uzimaju na kuse, objašnjava nam jedna šinjora.
Druga pak tvrdi da su najbolji kupci Slovenci i Rusi. Često su visoke platežne moći i ne cjenkaju se. S druge strane, pojedini kupci s kojima smo razmijenili iskustva, kritiziraju visoke cijene voća. Spomenuli su nam lubenice (od osam do 15 kuna za kilogram), smokve (50 kuna), velike i sočne trešnje (40 do 50 kuna), pa i pomedore (od 16 do 30 kuna). Naravno, prodavači imaju svoja objašnjenja za to – od mraza koji je „pokosio“ trešnje u najdelikatnijoj fazi cvjetanja, do dugotrajnog razdoblja bez kiše, koje je uvjetovalo pojačano zalijevanje.
Dragica Topić i Klaudio Velenik
Malo drugačiju ponudu ima Klaudio Velenik koji u sklopu svog OPG-a Velenik kraj Poreča „u boški“ bere, pa zatim suši ljekovito bilje za čajeve. Banjica mirišljivih cvjetova i trava za veće količine zdravog napitka košta 20 kuna. Trenutno ima salviju, pelin, bazgu, melisu, stolisnik i koprivu. Ova posljednja je posebno zapela za oko Dragici Topić koja ljetni odmor provodi u svojoj kući u Stanciji Portun, dok veći dio godine s obitelji živi i radi u Švicarskoj. Gospođa Topić je savjetnica za prehranu i prirodnu medicinu i kaže nam da je ovakvo divlje bilje šteta bacati čak i kad se od njega već skuha čaj, jer u njemu i dalje ima za organizam izuzetno korisnih tvari.
- Od ove prekrasne koprive ja ni ne bih kuhala čaj. Radije ću jednu šačicu smrviti u ruci i dodati uobičajenom doručku – jogurtu, zobenoj kaši, smoothyju. To vam je odlično za jačanje imuniteta koje je posebno važno i u prevenciji koronavirusa, odnosno u lakšem svladavanju te bolesti ukoliko se ipak zarazite. Osim toga, kopriva je odlična za dobru krv i krvotok Puna je minerala – željeza, kalcija, kalija, fosfora i magnezija, a sadrži i vitamine C i A, otkriva nam ona, sugerirajući i izdašniju konzumaciju zelenog lisnatog povrća.
Hladni ili mlaki čajevi, eventualno zaslađeni medom, odlični su i za osvježavanje organizma u ovim vrućim danima. Pogođena je to alternativa za one kojima je voda bez okusa, a rado bi izbjegli sve češće kritizirane gazirane slatke napitke.
Za kraj, evo još malo cijena s porečkih štandova. Cukete ili tikvice koštaju od osam do 12 kuna za kilogram, mrkve osam, kogumeri ili krastavci od osam do 15, paprike i cikla 15, zelena salata 20, a krumpir od šest do 12. Za kapulu treba izdvojiti deset kuna, za onu mladu duplo više, za fažolete 30, dok je domaći češnjak već standardnih 50 kuna. Cijena breskvi je 25 kuna, nektarinki od 25 do 40, marelica i višnji 30, kruškica i šljiva 20, meluna 15 te lijepih domaćih jabučica 15 ili 16. Još uvijek je moguće pronaći jagode po 40 i sadnice mjesečarki po pet kuna. Tu su i sadnice začinskog bilja – jednogodišnjeg po 20 i višegodišnjeg po 30 kuna. Na početku ili kraju kupnje, ovisno koji ste ulaz odabrali, nezaobilazni su šampinjoni uz koje stoje natpisi s 26 kuna za one bijele i 30 kuna za smeđe.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti