Audio-vizualni performans Robertine Šebjanič na otvorenju festival aMORE

Kultura
17.05.2018 14:07
D. Požarić
1
1
Robertina Šebjanič: Aquatocene*/The subaquatic quest for serenity  (hr. Aquatocene/Podvodna potraga za mirom) istražuje fenomen podvodnog zagađenja bukom što ga čovjek prouzrokuje diljem svjetskim mora i oceana. Zvučne kompozicije podvodnog zvučnog obzora ohrabruju nas da promislimo o antropogenom soničkom utjecaju na podvodni habitat i život u moru. Uz to osvještava, odnosno podcrtava važnost održavanja sigurnih zvučnih okoliša za životinje koje žive u svjetskim oceanima, morima, jezerima i rijekama.
Autoričine zvučne kompozicije su remiks bioakustike morskih oblika života (rakovi, ribe, morski ježinci i drugo), vodene akustike i prisutnosti buke što je stvara čovjek u svjetskim oceanima i morima. Podvodna buka utječe na velik broj morskih oblika života, čije preživljavanje ovisi o podvodnom soničkom okolišu. Tijekom posljednjih par godina Robertina je načinila niz snimki koristeći hidrofone na različitim lokacijama diljem planeta.
Vodeni habitati pokrivaju 70 posto Zemljine površine. Ukupno 97 posto svjetskih voda je slano, dok je 2 posto slatkovodnih voda u obliku leda. Tek je preostalih 1 posto pitka voda, koja je vrlo neravnomjerno distribuirana diljem planeta. Istraživanje ekosistema zahtijeva detaljnu studiju i promatranje. Ocean je najsloženiji, najizazovniji i težinom uvjeta najzahtjevniji okoliš na Zemlji, pa mu se može pristupiti samo uz pomoć posebno kreiranih alata i tehnologije.
Tehnološke intervencije u oceanski zvučni krajobraz što ga stvaraju brodovi, sonari i zvučni topovi (koji se koriste u istraživanju nafte) mogu stvoriti goleme poremećaje u krhkim morskim habitatima. Tehnološki napredak danas je dostigao točku koja omogućuje da se ocean ispituje na sistemski, znanstven i neinvazivan način. Naša sposobnost da promatramo oceanski okoliš i stvorenja koja u njemu žive konačno je dostigla našu maštu te nam pomogla razumjeti dotični okoliš na načine koje prije nismo mogli ni zamisliti. Stoga smo u stanju identificirati antropogene poremećaje i buku koji utječu na podvodni okoliš, a ujedno i analizirati njihove učinke.
_______________________
*Aquatocene je serija istraživačkih umjetničkih radova autorice Robertine Šebjanič koji se bave kulturnim, (bio)političkim i ekološkim stvarnostima ljudske prisutnosti u vodenim okolišima i posljedicama i izazovima koji iz toga proistječu.
Aquatocene/The subaquatic quest for serenity (hr. Aquatocene/Podvodna potraga za mirom) izdana je obliku vinilnih nosača zvuka 2016. Materijali za kompozicije zvučnih krajobraza snimljene su na sljedećim lokacijama:
  • Aquatocene – 38°26’24.7″N 27°07’12.9″E // Egejsko more – Izmir (Turska)
  • Aquatocene - 42°38’26.5″N 18°06’20.4″E // Jadransko more – Dubrovnik (Hrvatska)
  • Aquatocene – 45°32’54.9″N 13°42’20.1″E // Jadransko more – Koper (Slovenija)
  • Aquatocene- 48°43’38.2″N 3°59’33.4″W // Atlantski ocean – Roscoff (Francuska)
  • Aquatocene – 60°24’49.2″N 5°16’54.9″E // Sjeverno more – Bergen (Norveška)
Robertina Šebjanič (SLO, http://robertina.net ) živi u Ljubljani i djeluje na sjecištu kulturnih, (bio)političkih i bioloških stvarnosti vodenih okoliša. Svoje ideje i koncepte često realizira u suradnji s drugima, kroz interdisciplinarnu i neformalnu integraciju u svojim radovima. Njeni prethodi projekti sežu od ponovnog promišljanja budućih spekulacija nove trans-vrste (Humalga), odnosa između životinja, strojeva i ljudi, komunikacije među vrstama (serija radova nazvana Aurelia 1+Hz), sonifikacije kemijskih procesa (Time Displacement, hr. Vremensko izmještanje), ukazivanja na zagađenje podmorja bukom kao i s time povezane potencijalne ekološke posljedice i izazove (Aquatocene). Robertinin rad obuhvaća audio-vizualne i zvučne instalacije koji se bave filozofskim pitanjima našeg modernog društva, u kojima autorica razvija svoju strast za razumijevanjem živućih sustava i njihove interakcije s okolišem.
Članica je Hackteria Network i Theremidi Orchestra. Nominirana je za počasni spomen @Prix Ars Electronica 2016, STARTS2016. Nominirana je za nagradu White Aphroid. Robertina je bila i odabrana umjetnica SHAPE platforme u  2017. Održala je performanse te izlagala na samostalnim i grupnim izložbama u galerijama i na brojnim festivalima. (dp)

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti