Alemannov "Marš na Rijeku i Pulu": Polemike neoiredentista i neofašista zbog antikomunističke brošure o Jugoslaviji

Hrvatska i svijet
17.02.2009 00:00
Armando Černjul
1
1
Izvor: http://www.alemannosindaco.net
U sadašnoj traljavoj hrvatskoj stvarnosti ljudi više ne znaju jesu li gori političari ili novinari. Ako je suditi po organiziranoj ekskurziji oko 200 učenika rimskih srednjih škola koje su pokrovitelji i organizatori nazvali «Putovanje u istarsko-dalmatinsku civilizaciju» i posjetili Trst, Rijeku i Pulu, gdje su na licu mjesta trebali upoznati zločine u fojbama i egzodus Talijana, onda su naši političari i novinari skoro podjednako promašili svoje obveze. Izuzetak su doista rijetki novinari i mediji, primjerice portal Rijeka danas koji je, osim kratkog izvješća o boravku i razgovoru gradonačelnika Rima Giannija Alemanna sa zagrebačkim gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem i gradonačelnikom Rijeke Vojkom Obersnelom, objavio nekoliko postfašističkih detalja iz biografije bivšeg tajnika Fronte della Gioventu, omladinske organiazcije MSI-DN i njegovu fotografiju iz 2008. godine na kojoj su mu nacrtani crni brkovi kao Adolfu Hitleru.
Iz ostalih izvješća novinara koji su pratili Alemanna i njegovu ministricu prosvjete Lauru Marsilio te srednjoškolce u Rijeci i Puli, gdje su ih primili istarski župan Ivan Jakovčić i dogradonačelnik Pule i predsjednik Zajednice Talijana Fabrizio Radin, a za vrijeme posjete s njima je cijelo vrijeme bio saborski zastupnik i predsjednik Skupštine talijanske unije Furio Radin, moglo se razabrati da teče «med i mlijeko». Spomenuto je tek «edukativno putovanje», bez naglaska na kraške jame i egzodus. Nigdje ni jednog slovca o tome da je riječ o Gianniju Alemannu koji je prije samo tri i pol mjeseca u Rimu razapeo Hrvatsku, rekavši da ne može ući u Europsku uniju ako ne prizna da je na njenom prostoru počinjen pokolj. Hrvatima treba reći "Ako ne priznate sramotu, niste naša europska braća", rekao je dalje Alemanno, a te i druge njegove prijetnje i ucjene objavila je talijanska agencija Ansa. Alemannovu ucjenu objavili su gotovo svi hrvatski mediji, a informaciju o njegovu boravku u Rijeci i Puli zantno manji broj i to nezamjetno i površno, kao da se ne radi o političaru čija je stranka Nacionalna alijansa (Aleanza Nazionale) prije i poslije samostalnosti Republike Hrvatske imala pretenzije prema njezinim teritorijima. Stoga je u javnosti izostala osuda hrvatskih političara koji su bili umiješani u organizaciju prijama gradonačelnika Rima Alemanna, koji je, treba imati na umu, dopredsjednik Nacionalne alijanse, zamjenik Gianfranca Finija.
Premda se u Italiji već dva dana vodi polemika koja ima i te kako veze sa spomenutim «edukativnim putovanjem» u hrvatsku Rijeku i Pulu, a o tome su pisali brojni nacionalni i lokalni mediji, u Hrvatskoj vlada šutnja. Netko se, naime, pobrinuo da učenici u vrijeme posjete Trstu dobiju brošuru «1945 nascita dello Stato comunista jugoslavo: logica del terore» (1945. formirana jugoslavenska komunistička država: logika terora), Paola Sardosa Albertinija, odvjetnika i predsjednika Nacionalne lige (Lega Nazionale) u Trstu koja je je ujedno nakladnik.
Već u nedjelju je reagirao Alemanno, koji je, prema informaciji talijanske agencije Adnkronos, izjavio da je razgovarao sa pročelnicom Marsilio, pa je odlučeno da se povuče brošura «La logica del terore», odvjetnika Paola Sardosa Albertinija iz Trsta koju je izdala «jedna esulska udruga».
Ne znamo je li gradonačelnik Rima Alemanno slučajno izostavio cjelovit naziv brošure, koja po pisanju nekih medija ima 13 stranica, a na omotnici je objavljen crtež na kojemu je muškarac vezan žicom, te srp i čekić. To je jedno od spornih obilježja zbog kojega su profesori podijeljeni je li učenicima trebalo dati takvu brošuru, a ni srednjoškolci nemaju isto mišljenje jer jedni smatraju da je dobro da se pročita sadržaj, dok se drugi tome protive.
Međutim, predsjednik Nacionalne lige Albertini u opširnoj izjavi talijanskoj agenicji ANSA odgovorio je rimskom gradonačelniku Alemannu kako brošura ima didatičku vrijednost i da tekst nije propagandistički jer donosi niz argumenata potkrijepljenih raznim intrepretacijama o fojbama. Dodao je da je o tome govorio učenicima koji su posjetili Bazovičku fojbu i tada im podijelio brošure.
Rimski dnevnik «Il Tempo» koji je oduvijek bio profašistički nastrojen i svojevremeno sa Dobricom Ćosićem «poklonio» Istru Talijanima, objavio je, između ostalog, da je pročelnica Laura Marsilio priznala da su im brošuru dijelili u subotu navečer kod Dokumentacijskog centra Bazovica (Basovizza). Za one koji ne znaju, recimo da je to predio tršćanskog krasa u blizini Trsta, gdje se nalazi nacionalni spomenik Bazovička fojba u koju su, prema većini talijanskih izvora, Titovi partizani bacili Talijane. A upravo je odvjetnik i neoiderentist Paolo Sardos Albertini jedan od tvoraca ideje da su to zlodjelo počinili komunisti Jugoslavije, dok glavnim krivcem smatra Josipa Broza Tita.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti