7. obrtnički sajam Istre - uspjela godišnja smotra obrtništva

Gospodarstvo
05.11.2004 00:00
Izvor: Istra danas/dp
D. Požarić
1
1
Obrtnici Iz cijele Hrvatske te inozemstva okupili su se i ove godine sredinom listopada na Karolini podno Arene na 7. Obrtničkom sajmu Istre, koji je okupio 191 izlagača.

Organizatori su Obrtnička komora Istarske županije, Hrvatska obrtnička komora, Istarska županija, Grad Pula i Pulski centar za poduzetništvo, te HGK- Županijska komora Pula, a pokrovitelj je Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, koje prati i potiče rad obrtnika. Rezultat još jednog uspješnog Obrtničkog sajma Istre su ostvareni poslovni kontakti, ili već zaključeni poslovi te prezentacija domaćih proizvoda koji postaju prepoznatljiviji na tržištu.

Ova je godina u HGK-u proglašena godinom ugostiteljstva i gastronomije, što daje poseban značaj istarskim proizvodima koji su se na sajmu dodatno istaknuli kvalitetom. Od gotovo dvije stotine izlagača zamijetili smo neke posebno zanimljive, koji bi uvelike mogli svojim proizvodima potpomoći razvoju istarskog turizma.

Neizostavni i ovaj put bili su vinari Degrassi, F&tF Ravalico, Kozlović, no predstavila se i Delicija iz Buzeta s proizvodnjom domaćih i specijalnih čajnih peciva. Geaa je predstavila CD-rom razglednicu Istre, Kralj je predstavio ručno rađene poklon artikle, poklon kutije, čestitke, slike od cvijeća, pozivnice i zahvalnice, M interijer kuhinje, ormare i kupaonice po mjeri, Mareda papir za pakiranje za trgovine, mesnice, kartonsku ambalažu i slično. Obrt Marija proizvodi tjesteninu, a Mattini grupa vrlo interesantne rekvizite za sport i rekreaciju, poput trampolina i bungee trampolina,koje sami proizvode. Među inima našao se i Pazmanv oštrački obiteljski obrt s tradicijom od tri naraštaja, Tiserplast koji proizvodi plastične vješalice u jedanaest raznih oblika i mnogi drugi. Partner 7. Obrtničkog sajma Istre bila je Obrtnička komora Zagreb koja je uz obrtnike predstavila posebno kulturno naslijeđe i gastronomiju metropole i okolice. Nastavljena je i akcija "Kupujmo hrvatsko" HGK, kao poziv na reafirmaciju domaćeg tržišta i jačanje gospodarske aktivnosti te poziv investitorima za ulazak na oživljeno i organizirano hrvatsko tržište. Objavljen je podatak kako 84 hrvatska proizvoda nose znak "Hrvatske kvalitete", a 43 proizvoda znak "Izvorno hrvatsko". Među njima je samo jedan proizvod iz Istarske županije, što je svakako apel istarskim proizvođačima da se uključe i povezu u nacionalni sustav osiguravanja kvalitete u proizvodnji.

1

Posebno mjesto među izlagačima na 7. Obrtničkom sajmu Istre zauzeli su inovatori sa svojim briljantnim idejama. Blaž Piton predstavio je uređaj za opremanje i sastavljanje ribarskih mreža s automatskom vezačicom, Milan Ljubić priključak za košenje trave s noževima na lancu, a Ivan Orlović napravu za izlov ribe s koje riba ne može pobjeći. Elvis Soldatić predstavio je samoljepljivu higijensku dasku za WC, Darko Špelić osvježivać zraka "Shake", Romano Debeljuh dvokraku valjkastu polugu za skidanje kotača na svim vrstama vozila, Franjo Kurevija sustav paljenja s dva indukcijska svitka za temeljitije izgaranje smjese goriva, Branko Vincelj drveni motor-tricikl, a bilo je i drugih impresivnih zamisli. Istra danas odlučila je predstaviti najjednostavniju i vjerojatno najljepšu zamisao Klaudije Vorić.

2

Zadovoljna sam, dobila sam već i neke nagrade. Dobila sam brončanu medalju turističke zajednice Istarske županije za istarski suvenir, a i od Arke, udruženja inovatora u Zagrebu, također sam dobila medalju. Moram reći da je glagoljica sada hit u Hrvatskoj i recimo na sajmu su mnogi već zainteresirani, jer ipak je to naše staroslavensko pismo.

Đani Pincan, tajnik Saveza udruga inovatora Istarske županije i Društva inovatora Pula: - Kada gledamo broj posjetitelja, možemo biti izuzetno zadovoljni ovogodišnjim 7. Obrtničkim sajmom Istre, a kad gledamo prema interesu da bi netko dio tih inovacija koje su ovdje izložene možda i proizvodio, onda je to slabije, dosta slabo. Ipak inovatori i sami proizvode i prodaju, znači zatvorili su kompletan krug proizvodnje i veleprodaje. Među njima je i inovacija koja je ove godine prvi put izlagana u Ženevi i dobila zlatnu medalju, to je Špelićev miris "Shake", koji se već i izvozi. To je jedan izuzetno brz i velik uspjeh čovjeka koji je prijavio i zaštitio te sam počeo proizvoditi svoj izum, a eto sad već i izvozi. Mi uvijek kažemo da nije sjajno, ali ja vam moram reći da je u ovoj državi stvoren jedan sustav poticanja da svaki inovator može dobiti i nepovratna sredstva, a nakon toga i kreditiranja. Znači onaj tko se odluči biti poduzetnik, općina, županija, gradovi, do ministarstva ga prate, a onome koji želi prodati inovaciju već ide malo teže. Jer je velik rizik otkupljivanja licenci i neizvjesnosti hoće li proizvod uspjeti na tržištu. Elvis Miletić - vlasnik tvrtke Eleon koja trguje opremom za ugostiteljstvo i jedan od brojnih neobrtnika kojih je i ove godine bilo na Obrtničkom sajmu: - Desetak godina smo po sajmovima, a u Puli smo drugi put. S obzirom da je ovo turističko područje, svoju robu plasiramo vrlo dobro, no jedino uz dobru reklamu i marketing, to je imperativ, zato smo i danas ovdje, jer se ljudi najbolje uvjere kad nešto vide iz prve ruke. Ako ideš na sajam, imaš neke šanse, a ako si zatvoren, slabo. Možda bi bilo još bolje da je sajam bliži špici turističke sezone, ali je uredu. Sajmova nikad dovoljno. Ono što nam nedostaje u Istri je jedan jedinstveni sajamski prostor, pogotovo u Puli, gdje bi se odvijala sva sajamska zbivanja.

Piše: Saša Brnabić
Foto: Đani Celija

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti