Početna
Četvrtak, 3.Prosinca 2020 (08:24:42) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Poreč: Sviračko umijeće i nadarenost

Kultura, 22.08.2006.
(Izvor:Glas Istre)Link

Ove su godine u radu škole sudjelovali pijanisti Yuang Sheng (Kina), Jerome Rose (SAD), Martina i Terezija Cukrov (RH/SAD), Mia Elezović (RH/Japan), Martina Horak (Slovenija), violinisti Vasilij Meljnikov (Rusija), Urara Mogi (Japan) i Raquel Castro (Španjolska)

Preksinoć navečer u porečkoj Eufrazijani održan je završni koncert ovogodišnjeg, trećeg tečaja glasovirsko-violinističke škole i glazbenog festivala Terra Magica, koji je trajao tri tjedna.

Osim cijenjenih umjetnika i predavača, u koncert su bili uključeni i neki od učenika, polaznika ljetne škole koji dolaze iz Hrvatske, Slovenije, Španjolske, a svoje su sviračko umijeće i nadarenost mogli predstaviti mnogobrojnoj publici. Ove su godine u radu škole sudjelovali pijanisti Yuang Sheng (Kina), Jerome Rose (SAD), Martina i Terezija Cukrov (RH/SAD), Mia Elezović (RH/Japan), Martina Horak (Slovenija), violinisti Vasilij Meljnikov (Rusija), Urara Mogi (Japan), Raquel Castro (Španjolska), a publici je ponuđeno osam samostalnih cjelovečernjih koncerata.

Koncertnu su večer otvorili učenik Alex Arajol na violini uz glasovirsku pratnju Martine Cukrov zanimljivom Mozartovom »Sonatom u G-duru KV. 301« (Allegro con spirito/Allegro) pokazavši usklađen i uigran nastup, gdje je violinist pokazao zavidnu tehničku bravuru te zrelost u prezentiranju autorova glazbenog umijeća.

Učenik Kristian Keil prisutne je oduševio odličnom glazbenom interpretacijom te tehnički uigranom izvedbom na glasoviru, odsviravši Adagio iz Mozartove »Sonate u B-duru, KV 570« te »Etude op. 849, br.4« C. Czernyja. Najmlađa izvođačica večeri Laura Brečević za glasovirom je odsvirala »Menuet u d-molu« J. S. Bacha.

Zahtjevan glazbeni komad M. Brucha »Koncert za violinu i orkestar u g-molu, op. 2« (Introduction-Allegro moderato) izvela je učenica Lidia López uz glasovirsku pratnju Mije Elezović, pokazavši odlično i tehnički precizno vođenje melodijske linije u skladbi u kojoj se iskazuju skladateljeva melodijska invencija i romantičarski temperament te preglednost forme i dobra tehnička izrada.

Učenik Tilen Draksler za glasovirom suptilno je i umješno odsvirao skladbu Roberta Schumanna »Prizori u šumi, op. 82« (Ulazak/Prijatan krajolik/Ptica kao prorok/Lovačka pjesma/Oproštaj) u kojoj je kratko i slikovito nizanje lirskih stavaka spojeno u poetičnu cjelinu. U nastavku smo programa čuli učenicu Taniu Mesa na violini koju je za glasovirom pratila Mia Elezović u izvedbi stavka Allegro con brio iz Beethovenove »Sonate u G-duru, op. 12 br.1« gdje se violinistica istaknula profinjenim pristupom u interpretaciji kao i tehnički dobrom izvedbom.

Violinistica Raquel Castro uz glasovirsku je pratnju pijanistice Marine Horak izvela »Sonatu za violinu i klavir« (Con moto/Ballada.Con moto/Allegretto/Adagio.Un poco piu mosso) L. Janačeka, u kojoj do izražaja dolazi fragmentarnost strukture malih glazbenih motiva koji su sažeto oblikovani i ritmički organizirani, gdje je violinistica pokazala visoku razinu sviračkog umijeća i tehničku bravuru, majstorski prezentirajući odabrane glazbene stranice.

Koncert je završen Mozartovom četveroručnom »Sonatom u D-duru, KV. 381« (Allegro/Andante/Allegro molto) u izvedbi Terezije Cukrov i Marine Horak, koje su u uzajamnom skladu pokazale virtuoznost i istančan smisao za glazbeni kolorit, što je publika nagradila dugim pljeskom.Mobilna verzija članka

Oglasi

Porsche Istra
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Frigoservis Šime - klima uređaji
Cafe bar Soggiorno