Početna
Četvrtak, 3.Prosinca 2020 (08:23:24) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

U Poreču predstavljen istarski broj časopisa "Fantom slobode"

Kultura, 21.08.2006.
(Izvor:Glas Istre)Link
Slijeva: Dean Štifanić, Matija Debeljuh, Igor Ferenac Fere, Roberta Razzi, Darko Pekica i urednici Neven Ušumović i Nenad Popović
Slijeva: Dean Štifanić, Matija Debeljuh, Igor Ferenac Fere, Roberta Razzi, Darko Pekica i urednici Neven Ušumović i Nenad Popović

POREČ - Četiri pisca i tri fotografa iz Istre čine sadržaj posljednjeg broja Fantoma slobode, književnog časopisa u izdanju Durieuxa koji je predstavljen preksinoć u sklopu porečkog sajma knjiga. Na možda najzanimljivijem književnom susretu otkako traje sajam aktivno su sudjelovali domaći pjesnici Roberta Razzi i Igor Ferenac Fere te fotografi Matija Debeljuh i Dean Štifanić. Svojim kratkim pričama u časopisu je zastupljen i Darko Pekica iz Savičente, predsjednik kulturno-umjetničke udruge »Šikuti Machine« te mladi Samir Cerić Kovačević iz Brtonigle, autor fotografije s naslovnice. Njih dvoje, iako prisutni, zbog pomalo komičnih okolnosti nisu svoje uratke predstavili publici. Odsutan je bio jedino sedmi akter, pulski anglist, indolog, književnik i prevoditelj Igor Grbić; časopis donosi njegove pjesme i eseje.

Led je probila energična labinska pjesnikinja Roberta Razzi upečatljivim čitanjem erotski nabijene poezije na cakavici. Odlično komunicirajući s publikom, kazala je da živi »pod bandjerom srca i ljubavi«, a za ostalo ne mari. Atmosferu koju je među publikom stvorila Razzi održao je mladi vodnjanski pjesnik i glazbenik Igor Ferenac Fere, član grupe Popeye. Buntovne aforistične stihove čitane u rap-maniri i začinjene pokojim »sočnim« izrazom mnoštvo okupljenih ispraćalo je pljeskom i smijehom.

Pulski dizajner Matija Debeljuh prikazao je seriju umjetničkih fotografija, zapravo studiju za budući film »Opsesija« čije snimanje počinje u listopadu. Slobodni pulski fotograf Dean Štifanić, rodom iz Poreča, dao je u ciklusu »Retrospektiva« presjek svog dosadašnjeg rada u brojnim novinama i časopisima.

»Istarski« broj Fantoma slobode »posložili« su Nives Franić i Neven Ušumović iz umaške gradske knjižnice, zajedno s Durieuxovim urednikom Nenadom Popovićem. Kriterij kojim su se rukovodili pri odabiru bila je različitost i samosvojnost autora, naglasio je Ušumović, dodavši da ovo izdanje pokazuje kako ima nečeg i izvan zagrebačkih književnih klanova i krugova.

Fantom slobode, utemeljen pred dvije godine, čitan je i u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Glavni urednik je Igor Lasić, a članovi uredništva između ostalih Miljenko Jergović i Jurica Pavičić. »Istarski broj« donosi i CD s necenzuriranom pjesmom »Eurupa« grupe Popeye.

M. DODIĆMobilna verzija članka

Oglasi

Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
HAK Auto-klub Poreč
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...