Početna
Ponedjeljak, 26.Listopada 2020 (11:35:56) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Pentola Poreč
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

»Seviljski brijač« u izvedbi ljubljanske Opere na lovrečkoj placi u povodu proslave Lovrečeva

Kultura, 07.08.2006.
(Izvor:Glas Istre)Link

SVETI LOVREČ - U povodu ovogodišnje proslave Lovrečeve te Dana općine preksinoć je pred mnogobrojnom publikom na lovrečkoj placi izvedena komična opera u dva čina »Seviljski brijač« G. Rossinija u izvedbi ljubljanske opere te pod umjetničkim vodstvom dirigenta i pijanista Igora Švare. Opera je izvedena uz pratnju klavira, bez orkestra, a zbog loše je akustike posjetitelji na udaljenijim mjestima improviziranog gledališta nisu mogli u potpunosti doživjeti. Libreto koji potpisuje Cesare Sterbini s talijanskog je na slovenski preveo Niko Štritof, a za scensko su se sretnije rješenje pobrinuli Vasja Ulrih i Franc Albreht.

U duhovitoj komediji glavni je lik lukavi i živahni Figaro, pomalo vidar kojeg je otpjevao bariton Zdravko Perger, a ujedno je i sluga grofa Almavive kojeg je otpjevao tenor Andrej Debevec. On pomaže svom gospodaru da se oženi lijepom i mladom Rozinom, čiju je ulogu interpretirala mezzosopranistica Barbara Sorč, usprkos njenom staratelju Bartolu u izvedbi Franca Javornika, kojemu Figaro podvaljuje na sto načina. Treba još i spomenuti Ala Vrezeca u ulozi Don Bartola te sopranisticu Editu Garčević koja je izvrsno odigrala malu ulogu Berte. Pjevači nisu u solističkim izvedbama ostvarili zapažene interpretacijske inventivnosti vrijedne hvale, mnogo su se bolje snašli i uvjerljivije zvučali u skupnim nastupima (duet, tercet, kvartet).

Svjetlosni efekti, šareni kostimi te scene kojom šeću simpatični likovi odišu vedrinom i dobrim raspoloženjem, što se prenijelo i na publiku. Cjeloviti je glazbeni doživljaj ostvaren ipak u drugom činu opere u kojemu su glumci vedrinom i poletnošću pridobili simpatije publike, a glazbeni su trenuci bili upečatljiviji vjerojatno zato što se gledalište prorijedilo te se moglo uživati u solističkim izvedbama, kao i u skupnim odlomcima.

Debora CUKOLA ZENERAL

Snimio Mateo SARDELINMobilna verzija članka

Oglasi

Frigoservis Šime - klima uređaji
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
HAK Auto-klub Poreč
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore