Početna
Srijeda, 21.Listopada 2020 (23:53:21) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Pentola Poreč
TXT reklame poslovni pokloni

Koncert mladog Nikole Kosa u crkvi Svete Gospe od anđela pokazao tehničku uigranost i donio dojmljive glazbene trenutke

Kultura, 26.07.2006.
(Izvor:Glas Istre)Link

POREČ - U nastavku ovoljetnog programa koncerata u crkvi sv. Gospe od Anđela preksinoć je pred mnogobrojnom publikom za glasovirom nastupio Nikola Kos iz Poreča, student Muzičke akademije u Zagrebu, gdje je upravo završio prvu godinu studija u klasi red. prof. Ljubomira Gašparovića. Unatoč nepodnošljivoj sparini te žamoru koji je dolazio s trga, što je, dakako, ometalo ostvarenje glazbenog doživljaja slušatelja, Nikola je svoj program odabranih skladbi vrlo koncentrirano, tehnički uigrano i dojmljivo prezentirao.

Koncert je započeo »Sonatom u c-molu, br. 33« (Allegro moderato/Andante/Finale-Presto) J. Haydna, pokazavši razigranost te živahnost brzih stavaka, nježnost i pjevnost melodijske linije i lijepo odnjegovanu muzikalnost u sporom stavku s istančanim osjećajem oživljavanja glazbenih stranica, ističući karakteristike autorova glazbenog umijeća.

Tehnička briljantnost te uigranost ostvarena je u fascinantnoj skladbi »Les jeux d`eau a la Villa d`Este« F. Liszta koja predstavlja romantičarsku ispovijest umjetnika i gdje do izražaja dolaze dekorativnost elemenata, finoća zvuka te bravurozni prijelazi, čime je prvi dio programa priveden kraju.

U drugom smo dijelu imali priliku čuti dojmljivu izvedbu »Sonate u Es-duru, op. 31, br. 3« (Allegro/Scherzo-Allegro Vivace/Menuetto-Moderato grazioso/Presto con fuoco) L. van Beethovena, u kojoj lagani glavni motiv pitanja u allegru dobiva pozitivno značenje, da bi se druga tema mozartovskog raspoloženja harmonijski protkala kroz atmosferu prve. Kod središnjih stavaka nailazimo umjesto uobičajenog laganog stavka Scherzo, Menuet djeluje arhaično, da bi se kulminacija ostvarila u silovitom snažnom Prestu.

Za kraj je svog koncertnog nastupa Nikola izabrao velikog romantičnog pjesnika klavira F. Chopina odsviravši »Andante spinato et Grande polonaise brillante, op. 22«, ostvarivši virtuoznu izvedbu te istančan smisao za glazbeni kolorit ovog zahtjevnog glazbenog komada. Na poziv zadovoljne i emotivno dirnute publike uslijedila je izvedba pet prizora iz skladbe »Devet prizora iz Danijelovog sna« Dubravka Dettonija.

Nikola Kos sudionik je mnogih domaćih i međunarodnih natjecanja s ostvarenim zapaženim rezultatima: prva nagrada na državnim natjecanjima 2003. i 2005., druga nagrada na međunarodnom natjecanju »Skale i etide« u Zagrebu 2004., posebne nagrade za izvedbu skladbe domaćeg autora i skladbe J. S. Bacha na istom natjecanju, prvo mjesto na međunarodnom natjecanju EPTA u Osijeku 2005. godine.

Sudjelovao je na raznim seminarima eminentnih pijanističkih pedagoga, a snimao je i za Hrvatsku radioteleviziju.

D. CUKOLA ZENERALMobilna verzija članka

Oglasi

Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Frigoservis Šime - klima uređaji
Cafe bar Soggiorno
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
HAK Auto-klub Poreč