Početna
Srijeda, 21.Listopada 2020 (23:51:50) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Pentola Poreč
TXT reklame poslovni pokloni

Počeo Osmi Motovun fllm festival

Kultura, 25.07.2006.
(Izvor:Glas Istre)Link
Prva konferencija za novinare
Rajko Grlić i nova direktorica festivala Ljiljana Radić Kišević

MOTOVUN - Jutarnjom projekcijom američkog filma »Petnaesti rođendan« u kinu Bauer jučer je počeo osmi Motovunski filmski festival, na kojem će do petka na četiri kino-pozornice biti prikazano osamdesetak kratkih i cjelovečernjih, dokumentarnih, igranih i animiranih filmova iz cijelog svijeta. U najvećem festivalskom kinu, onom na središnjem mjesnom trgu, nakon sinoćnjeg svečanog otvorenja filmski je program započeo australskim filmom »Gledaj lijevo-desno«.

Na uobičajenoj najavnoj konferenciji za novinare organizacijska ekipa festivala predstavila se u malo izmijenjenom sastavu. Najveća »kadrovska novost« je nova direktorica Ljiljana Radić Kišević, koja je prije osam mjeseci na toj funkciji zamijenila Olinku Višticu. Osim što je priznala da se i sama »zarazila« Motovunom, najavila je da će festivalski program »izaći izvan motovunskih zidina i posjetiti druge hrvatske gradove«.

Rajko Grlić, nakon lanjske pauze zbog snimanja »Karaule«, sada je ponovno, uz Juricu Pavičića, bio selektor festivalskog programa. »Motovunski festival je i nastao tako što sam po svijetu tražio filmove koje bih rado dijelio s prijateljima«, rekao je Grlić, a odgovarajući na neke javne zamjerke »zašto se Motovun ne profilira«, istaknuo je da se »motovunski festival nikad neće profilirati, već će i dalje birati dobre filmove koji ne spadaju u ladice«.

I drugi selektor, Jurica Pavičić, ističe programsku usmjerenost malim nepoznatim kinematografijama i filmovima koji u drugim okolnostima nikad kod nas ne bi bili viđeni. »Stanje u kino-mreži se popravlja i više nije potrebno kroz festivale dovoditi art-filmove težih kategorija. Nastojali smo program ispuniti filmovima sa svih kontinenata, što različitijih kultura i estetika, da ne dominira samo jedna boja«, kaže Pavičić.

U novoj ulozi producenta festivala, Igor Mirković je izrazio očekivanje da brojem gostiju i općom atmosferom ovogodišnji festival neće zaostajati za onima prošlih godina, dok je Mike Downey, predsjednik festivalskog Savjeta, podsjetio na nekoliko akcija prikupljanja priloga za obnovu motovunskih zidina, a kako je festival »noćna mora za Motovunce zbog invazije tisuća ljudi na ovaj mali grad«, Downey se posebno zahvalio mještanima za strpljivost i susretljivost.

Prva konferencija za novinare
Prva konferencija za novinare

Zamoljen da komentira glasine o ovogodišnjem Motovun Film Festivalu kao zadnjem, Grlić je duhovito odgovorio: »Da, ovo nam je još jedan zadnji festival, a dogodine ćemo pokušati napraviti još jedan zadnji. Zapravo, još od trećeg festivala nam govore da svaki put radimo zadnji festival, no kako je sada ekipa popunjena i obnovljena, mnogi se osjećaju kao da ga rade prvi put«.

Davor ŠIŠOVIĆMobilna verzija članka

Oglasi

Cafe bar Soggiorno
Porsche Istra
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina