Početna
Četvrtak, 22.Listopada 2020 (00:33:53) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Pentola Poreč
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Otvorena koncertna sezona u crkvi Gospe od anđela na Trgu slobode u Poreču

Kultura, 13.07.2006.
(Izvor:Glas Istre)Link
Zbor iz Velike Britanije nastupio je u Poreču i Rovinju
Zbor iz Velike Britanije nastupio je u Poreču i Rovinju

Dva zanimljiva koncerta otvorila su u crkvi Gospe od Anđela na porečkom Trgu slobode ovoljetnu koncertnu sezonu. Ona predstavlja ovogodišnju glazbenu zanimljivost s obzirom na program koji je eksperimentalan, a nudi nastupe mladih glazbenika koji još nisu afirmirani, a vezani su za porečku Osnovnu glazbenu školu Slavka Zlatića i goste iz inozemstva.

Pred, nažalost, malobrojnim slušateljstvom koncertnu je večer počeo Djevojački zbor škole Sv. Jurja iz Velike Britanije pod dirigentskim vodstvom Iana Hilliera. Predstavili su se raznovrsnim izborom duhovnih i svjetovnih zborskih skladbi, kao i umijećem sviranja na instrumentima, bilo pojedinačno ili skupnim muziciranjem.

Raspoloženi i opušteni gosti počeli su nastup a capella, skladbom »Collect of St. George« W. Harrisa, pokazavši fino oblikovane i nosive glasove, kao i vrlo ujednačen i skladan nastup. Uslijedile su skladbe »Behold now, Praise the Lord« W. Harrisa, »Hymn for a musician« G. Dysona te »Irish Tune from County Derry« P. Graingera, uz klavirsku pratnju Jane Gregson. Upečatljivo je zvučala skladba »Celebration Canticle« (Sing a song of Joy/Prayer of St. Francis/O Give thanks) koju potpisuje dirigent zbora, u pratnji instrumentalnog ansambla.

Shikiko Masutomi dobro je i tehnički donekle precizno na violini, a uz klavirsku pratnju izvela Bachov Koncert u a-molu, u kojemu do izražaja dolazi tipična Bachova barokna motorika, da bi prepoznatljiva i impresivna tonska boja do izražaja došla u skladbama »O Lord God« P. Bucka, »Nigra Sum« P. Casalsa te »Carol« G. Finzija, u kojoj smo imali priliku čuti i solističke trenutke na klarinetu Carolyn Pakuls.

Orguljski intermezzo, koji je izveo Ian Hillier odsviravši »Evening Song« E. Bossija te »Fanfare« W. Mathiasa, bio je pravo osvježenje večeri u zvučnom doživljaju, da bi uslijedio »Psalam 150« J. Sandersa u izvedbi zbora koji je diskretno pratio zvuk orgulja.

Solistica Emma James svojim je toplim, nježnim glasom fino oblikovavši svaku frazu izvela »Music for a while« H. Purcella, da bi originalna i smjela harmonija, svježa i upečatljiva melodija figuriranim i pokretnim dionicama do izražaja došla u Purcellovoj skladbi »Evening Hymn«.

Flautistica Claudia Banks odlično je i uigrano izvela »Preludij i valcer« iz skladbe »Suite antique« J. Ruttera, da bi svoj koncertni nastup zbor okončao upečatljivim završnim skladbama otpjevavši »Litany of the Holy Spirit« P. Hurforda i »Love divine« H. Goodalla.

Zanimljivo je bilo slušati dobre mlade glazbenice koje se odlikuju disciplinom i nevjerojatnim entuzijazmom zajedničkog pjevanja i muziciranja.

Isti je koncert održan dan potom u crkvi sv. Franje u Rovinju.

D. CUKOLA ZENERALMobilna verzija članka

Oglasi

Cafe bar Soggiorno
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Pogrebne usluge Silentium
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
HAK Auto-klub Poreč