Po?etna
Subota, 29.Siječnja 2022 (08:40:17) - Godina:20

Odaberite teme

O Portalu

Mobilna i web aplikacija koja ti omogućava brzo i jednostavno plaćanje parkiranja, bez dodatnih troškova

Bandićeva udovica tvrdi da joj država želi uzeti 18 milijuna kuna

Hrvatska, 04.01.2022. (08:28)
(Izvor:Telegram/Jutarnji list)Link
Pixabay
Pixabay

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) zatražilo je od Vrhovnog suda da preispita odluku Visokog upravnog suda RH koji je zaključio da Milan Bandić ne mora platiti 18 milijuna kuna poreznog duga zaostalog nakon predsjedničke kampanje 2009. godine. DORH je podnio tzv. zahtjev za izvanrednim preispitivanjem zakonitosti pravomoćne presude o kojem sada odlučuje Vrhovni sud RH. Da se nešto novo događa u ovom već pomalo zaboravljenom procesu koji je pravomoćno okončan još sredinom 2019. otkrila je Bandićeva udovica, Vesna Bandić u intervjuu za Jutarnji list.

Osim što je govorila o financijskim problemima s plaćanjem režija za golemi stan koji joj je ostao u nasljedstvo nakon smrti supruga, izjavila je i kako strahuje da ne ostane bez nekretnina u Hercegovini i Samoboru upravo zbog milijunskog poreznog duga. U pitanju je dug iz Bandićeve predsjedničke kampanje, zbog čega ga je svojevremeno optužio i USKOK.

Porezna uprava utvrdila je dug

Porezna uprava je još 2016. Bandiću poslala porezno rješenje. Radilo se o iznosu od oko 12 milijuna kuna, koji je s kamatama dosegao 18 milijuna. Poreznici su utvrdili da je Bandić primao donacije i nakon proteka predsjedničke kampanje, što prema njihovom zaključku nije smio. Poreznici su zaključili da se, s obzirom da je predsjednička kampanja prošla, više nije moglo raditi o donacijama već o drugom dohotku zagrebačkog gradonačelnika. Zbog toga je Bandiću obračunala porez na dohodak, kao i neplaćene prireze za period od 2010. do 2012. godine.

Bandić se na to rješenje žalio, ali ga je Ministarstvo financija odbilo. Sve je zato završilo na Upravnom sudu u Zagrebu.

Sudski postupak zbog dugovanja

Taj sud zaključuje kako Bandić porez ipak ne mora platiti. Utvrđuje kako Zakon o financiranju izborne promidžbe za izbor predsjednika uopće ne propisuje rok do kojeg predsjednički kandidati mogu primati donacije. Čak ne vidi ništa sporno u tome da kandidati to nakon izbora i rade, budući da nema zakonskog uporišta koje bi ih u tome sprječavalo.

Drugim riječima, Bandić nije imao golemi porezni dug.

Ministarstvo financija ulaže žalbu, no sredinom 2019. Visoki upravni sud RH ju odbija. Potvrđuje da se u Bandićevom slučaju radilo o novcu prikupljenom nakon izbora, no on ga je utrošio samo na podmirivanje troškova svoje kampanje. Zato ti iznosi, prema pravomoćnoj presudi, ne podliježu oporezivanju, odnosno na njih se ne plaća porez na dohodak i ostala davanja, već ih se mora smatrati donacijama.

Nastavite čitati ovdje.Mobilna verzija članka

Oglasi

Histris - najveći Istrijan na roštilju!
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
HAK Auto-klub Poreč
Porsche Istra