Po?etna
Ponedjeljak, 24.Siječnja 2022 (20:03:33) - Godina:20

Odaberite teme

O Portalu

Mobilna i web aplikacija koja ti omogućava brzo i jednostavno plaćanje parkiranja, bez dodatnih troškova

Na današnji dan 1960. prvi put se oglasio Radio Pula

Zanimljivosti, 31.12.2021. (09:31)
(Izvor:Istrapedia)Link

Radio Pula, radijska postaja koja se prvi put oglasila 31.XII.1960. s Monte Zara, jednoga od središnjih brežuljaka u Puli.

Prva radijska postaja u Istri iz koje je emitiran program na hrvatskom jeziku; od 1968. dio programa emitira se i na talijanskom jeziku. Prvi urednik bio je Vjenceslav Edo Cenčić, koji je s nekoliko entuzijasta i pulskih novinara pokrenuo emitiranje u skromnim tehničkim uvjetima na tavanu osnovne škole na Monte Zaru. Sadržaj programa zasnivao se na vijestima, pozdravima i porukama, te na informacijama iz Brodogradilišta Uljanik i drugih pulskih poduzeća.

Postaja se 1963. udružila s Glasom Istre, a 1966. ušla u sastav Radio Zagreba te je postala jednim od šest centara Hrvatskoga radija, odnosno Hrvatske radiotelevizije, i to kao Radiopostaja Pula. Nakon izgradnje odašiljača na Učki (početkom 1980-ih) snage 10 kV, za tadašnje ravnateljice radija Agneze Urošević, postaja je dobila puno veću čujnost te je od gradske postala regionalnom.

Nakon što su u Hrvatskoj uspostavljene županije, dobila je status županijskoga radija. Čuje se (preko odašiljača i repetitora) sve do Zadra, Jastrebarskog i Kranja. Svakodnevno emitira osamnaest sati programa (od sredine 2002.). U ljetnim mjesecima pet puta dnevno emitira program za turiste na pet svjetskih jezika. Producira programe i emisije za Prvi program Hrvatskoga radija i za program Glas Hrvatske, namijenjen inozemstvu.

Jedna je od njezinih djelatnosti i studijsko snimanje glazbenog materijala s pomoću 24-kanalnoga tonskoga pulta u glazbeno-scenskom studiju, gdje se priređuju i koncerti s izravnim emitiranjem, te mnogobrojne produkcije vezane za hrvatsku glazbenu scenu imaju znak Radio Pule. Postaja ima veliku zbirku tonskih zapisa s oko 1.800 jedinica iz područja istarskog narodnog glazbenog stvaralaštva (fonoteka Hrvatskog radija Radio Pule). To su gradivo godinama snimali, spremali i sistematizirali etnomuzikolog Renato Pernić i tonski snimatelj Branimir Paić.

Postaja ima 27 stalnih i oko 50 honorarnih suradnika i jedan je od najvažnijih informativnih medija u Istarskoj županiji. (Istrapedia)Mobilna verzija članka

Oglasi

Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Porsche Istra
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore