Po?etna
Ponedjeljak, 24.Siječnja 2022 (21:08:11) - Godina:20

Odaberite teme

O Portalu

Mobilna i web aplikacija koja ti omogućava brzo i jednostavno plaćanje parkiranja, bez dodatnih troškova

U Parku prirode Učka održan sastanak INHERITURA ambasadora

Zanimljivosti, 27.12.2021. (08:49)

Dana 22. prosinca 2021. godine u Centru za posjetitelje Parka prirode Učka na Poklonu održan je sastanak s predstavnicima Parka prirode Učka, Javne ustanove Priroda, Turističke zajednice Kvarner, Turističke zajednice općine Kršan, Turističke zajednice općine Lovran te Turističke zajednice općine Mošćenička draga. Sastanku je prisustvovala i direktorica TZ Kvarner, ujedno i INHERITURA ambasador.

Sastanak održan s ciljem prezentacije INHERITURA oznake razvijene u sklopu projekta Održive turističke strategije za očuvanje i valorizaciju prirodne baštine mediteranske obale i priobalja - INHERIT organiziran je od strane Instituta za poljoprivredu i turizam, uz suorganizaciju Ministarstva turizma i sporta RH.

Sastanak na Učki
Sastanak na Učki

Voditeljica projekta u Institutu, dr.sc. Ana Težak Damijanić, predstavila je rezultate projekta, INHERITURA oznaku razvijenu u sklopu projekta te proceduru njenog dobivanja. INHERITURA oznakom certificiraju se područja turističkog interesa i bogate prirodne baštine, koja karakteriziraju zaštićen okoliš i valorizirana prirodna baština, samoregulirane mjere zaštite okoliša od prekomjernih turističkih kretanja te participativni pristup održivom turizmu i razvoju održivih turističkih aktivnosti.

Projekt je pokrenut u veljači 2018. godine, a dosad je u Hrvatskoj analizirano stanje i utvrđeni su kriteriji za dobivanje INHERIT oznake za područja prirodne baštine. Oznaku je steklo ukupno deset područja u Grčkoj, Španjolskoj, Francuskoj, Italiji, Sloveniji, Cipru, Malti, Portugalu i Hrvatskoj. Prva oznaka u RH dodijeljena je Nacionalnom parku Kornati, a namjera je certificirati i druga područja koja zadovoljavaju kriterije za dobivanje ove oznake. Sastanak na Učki, okupio je zainteresirane dionike za proširenje INHERITURA područja.

Do sad su sastanci održani u Zadarskoj (Nin) i Splitsko-dalmatinskoj županiji (Split), gdje su prezentirani lokalni primjeri dobre prakse u sklopu projekta. Prezentiran je i primjer dobre prakse, šuma Sv. Marka koja je dio imanja Instituta za poljoprivredu i turizam. Valorizirana park šuma nalazi se u gotovo samom centru grada Poreča.

Kroz tarj je primjer prikazana mogućnost kako je uz investicije manjeg obima moguće očuvati postojeću razinu bioraznolikosti manjih zelenih lokacija unutar gradova s ciljem otvaranja „tzv“ zelenog prostora za širu javnost, putem poticanja veće kvalitete života lokalnog stanovništva i bolje atraktivnosti turističke destinacije. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

HAK Auto-klub Poreč
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Histris - najveći Istrijan na roštilju!
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6