Po?etna
Subota, 29.Siječnja 2022 (00:15:29) - Godina:20

Odaberite teme

O Portalu

Mobilna i web aplikacija koja ti omogućava brzo i jednostavno plaćanje parkiranja, bez dodatnih troškova

Koliko stranica…?

SŠ Mate Balote Poreč, 14.12.2021. (13:34)

„Najaktualnije“ pitanje koje se proteklog tjedna moglo čuti na Balotinim hodnicima bilo je koliko ima stranica tajanstvena knjiga iz školske knjižnice. Učenici već neko vrijeme, naime, tijekom odmora sudjeluju u nagradnoj igri koju je u suradnji s prof. matematike Josipom Žuntom osmislila knjižničarka Mihaela Peruško, a sastoji se u pogađanju točnog broja stranica dobro omotane i špagom zavezane knjige njima nepoznatog autora i naslova.

Ispravan odgovor kojeg s nestrpljenjem svi očekuju je - 2064 stranice.

U igri je sudjelovalo ukupno 198 učenika, a najbliži su bili Nika Laković, 2.Ek B i Martin Matijašić učenik 1. agro s istim brojem stranica, 2100. Čestitke pobjednicima koji će kao nagradu dobiti poklon paket Zdravog grada Poreč.

Osim zabave, igra je imala i matematičko-psihološki karakter, tj. primjenjujući teoriju velikih brojeva htjelo se provjeriti koliko je srednja vrijednost svih odgovora bliska točnom rezultatu. Pokazalo se da je naša srednja vrijednost bila 1683 stranice, tako da smo pogriješili za 380 stranica, što je relativno daleko.

Prije šest godina, u sličnom natjecanju, prosječna vrijednost i stvarni rezultat razlikovali su se za tek 30 stranica, pa se nameće zaključak da učenici nemaju dovoljno vještine i iskustva za takvu procjenu jer sve manje čitaju.

Inače, misteriozna knjiga je Danteova „Božanstvena komedija“ u izvornom obliku na talijanskom jeziku (La divina commedia) izdanje Zanichelli 1993, Bologna, čijim smo se odabirom priključili obilježavanju 700 godišnjice smrti ovog srednjovjekovnog genija.

I u studenom se u školskoj knjižnici igralo, a korisnici knjižnice „pecali“ su nepoznate riječi. Kad im ne bi znali značenje, odgovor bi tražili u Rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića. Tako su svi sudionici izlazili iz knjižnice bogatiji znanjem pokoje nove riječi naučene na zabavan i neposredan način.

Ideja se nametnula nakon jedne edukacije na kojoj se govorilo o tome kako nam je vokabular sve skromniji i siromašniji s nepoznavanjem značenja riječi. Poznatu pročitanu riječ odmah vizualiziramo, a kod nepoznate ne vidimo ništa, odnosno crnu rupu. Igra je naišla na veliki odaziv, a učenici su se međusobno pozivali u knjižnicu na odmjeravanje znanja. Hvala svima na sudjelovanju do neke druge čitateljske aktivnosti. (MP/dp)

FotografijeMobilna verzija članka

Oglasi

Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Pogrebne usluge Silentium
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Porsche Istra