Po?etna
Ponedjeljak, 24.Siječnja 2022 (20:54:38) - Godina:20

Odaberite teme

O Portalu

Mobilna i web aplikacija koja ti omogućava brzo i jednostavno plaćanje parkiranja, bez dodatnih troškova

Ima li u Istri invazivnih vrsta stršljenova ?

Zanimljivosti, 11.12.2021. (09:22)
Labos
Labos

Azijski žutonogi (Vespa velutina nigrithorax) i orijentalni stršljen (Vespa orientalis) u posljednjih nekoliko godina proširili su se Europom. Ovi stršljeni nisu opasniji za ljudsko zdravlje od običnog domaćeg stršljena, no važni su za pčelare. Poznati su po intenzivnom predatorstvu nad zadružnim kukcima (red Hymenoptera), posebice medonosnim pčelama (Apis mellifera). Time uzrokuju gubitke u pčelarstvu, narušavaju ekološku ulogu pčela i mogu uzrokovati jake alergijske reakcije na ubod u osjetljivih osoba.

S ciljem ranog otkrivanja tih invazivnih vrsta, Centar za invazivne vrste s Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč i ove je godine proveo monitoring staništa na području grada Buja, Umaga, Plovanije i Oprtlja. U projekt je bila uključena i Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Azijskog žutonogog stršljena je relativno lako razlikovati od europskog stršljena jer je puno manji (može narasti do 3 cm), ima karakteristične žute noge i tamno tijelo. Orijentalni stršljen ima karakterističnu crvenkastu kutikulu sa žutim prugama na leđima i žutim mrljama na glavi.

Labos
Azijski žutonogi stršljen (Vespa velutina nigrithorax), b) europski stršljen (Vespa crabro), c) orijentalni stršljen (Vespa orientalis)

Monitoring invazivnih vrsta stršljenova proveden je na 19 lokacija na području Plovanije, Umaga, Oprtlja i Buja sa širom okolicom tijekom rujna i listopada 2021. Na tim su lokacijama postavljene klopke koje su mijenjane svaka dva tjedna. Pregledano je 733 uzoraka, od čega su 732 determinirani kao europski stršljen Vespa crabro na temelju morfologije. Dobra je vijest da azijski žutonogi stršljen nije pronađen, ali postoji sumnja da je jedan od uzoraka vrsta orijentalnog stršljena Vespa orientalis te je isti poslan na molekularnu determinaciju.Mobilna verzija članka

Oglasi

Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Histris - najveći Istrijan na roštilju!
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Porsche Istra